Behljuli: Politički lideri bojkotom referenduma rade na štetu albanske zajednice

BUJANOVAC

Vlasnik TV Spektri iz Bujanovca Nedžat Behljuli smatra da politički lideri Albanaca u Bujanovcu i Preševu odlukom da se bojkotuje predstojeći referendum rade na štetu svoje zajednice.

“Oni traže od Srbije prava a kada im se neka od njih omoguće oni neće da ih ispune, što pokazuju i na primeru referenduma”, rekao je Behljuli za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress.

On smatra da Albanci sa juga Srbije treba da izađu na referendum i zaokruže DA jer je to, smatra ” mogućnost, ako se ustav promeni u delu koji se tiče pravosuđa, da traže da budu birane sudije i tužioci iz albanske zajednice i da se sa pravom bune ako se to ne dogodi”.

Pitanje pravosuđa i primedbe koje imaju na to što nema sudova i tužilaštava u Bujanovcu i Preševu kao i to što je nedovoljno Albanaca radi u pravosudnom sistemu je jedna od sedam tačaka za pregovore sa Vladom Srbije oko kojih su se pre više od deset godina usaglasile stranke koje deluju među Albancima na jugu Srbije.

Prekid dijaloga o ovim tačkama albanski politički predstavnici stalno ističu kao gorući politički problem.

Za Behljulija ove promene Ustava Srbije znače i mogućnost većeg učešća Albanaca u pravosudnim institucijama Srbije .

“Ako referendum propadne, propašće i šansa Albanaca da ih bude više u pravosudnim institucijama, što politički lideri stalno ističu kao cilj”, objašnjava Behljuli.

Kaže i da albanski politički lideri sa juga Srbije “u zavijenoj formi pozivaju Albance na bojkot referenduma”.

“Oni žele promenu celog ustava ili ništa”, kaže Behljuli koji smatra da tako rade “u korist štete Alabanca”.

Behljuli objašnjava da je to zato što “šteta koju će imati albanski narod nije i njihova šteta” i da je “narodu potrebno pravednije sudstvo a albanskim političarima da kukaju i predstavljaju se kao zaštitnici albanskog naroda, što im se “, tvrdi” odlično isplati “.

“Ako se promeni položaj Albanaca u Srbiji , političari bi morali da traže drugi posao i zato oni mole Boga da se to ne desi. Jer, ovako je za njih najbolje i to je razlog zašto bojkotuju ovaj referendum”, rekao je Behljuli za JUGpress.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare