Ekološki ustanak: Pozdravljamo novi zaokret NVO “Kreni-promeni” ali je inicijativa na predugačkom štapu

BEOGRAD


“Pozdravljamo ovaj zaokret NVO «Kreni – Promeni» ka onome što su osnovni zahtevi svih ekoloških organizacija mesecima unazad, a to je da se ukine uredba Vlade RS o prostronom planu za projekat Jadar i da se sve potpisano stavi na uvid javnosti”, saopštio je Ekološki ustanak. 

 “Takođe, pozdravljamo inicijativu za moratorijum, jer to je ideja koja dugoročno može rešiti pitanje eksploatacije jadarita tj litijuma. Međutim na sastanku pravno-ekspertskog tima u kojem učestvuju naši istaknuti profesori, ekolozi i pravnici, a koji smo organizovali u decembru, upravo je istaknuto da je problem sa ovom inicijativom dužina procedure, tačnije vreme kada bi taj moratorijum mogao stupiti na snagu. 

Stoga,  zaključeno je da treba postaviti sledeće ciljeve. Kratkoročno: ukidanje uredbe Vlade, srednjeročno: vraćanje nelegalnog Prostornog plana RS na ponovno pisanje i tako sprečiti 40tak novih rudnika, 6 termoelekrana i ko zna još kakve zločine nad prorodom i ljudima i dugoročno: promeniti postojeće zakone (rudarstvo i geološka ispitivanja) i pisati nove zakone tipa moratorijum na iskopavanje litijuma ali i borata, što je izuzetno važno. 

Po zakonu, narodnu inicijativu skupštinsko telo prvo treba da verifikuje, što traje oko 15 dana, pa kada Dačić to odobri, onda se tek ide na skupljanje potpisa. A tek onda skupština može da se izjasni o njoj. A ova Skupština se raspušta 45 -60 dana pre 3. aprila, što znači da je skoro nemoguće da se sve to stigne za ovaj saziv Skupštine, naravno, osim ako vlast ima interes da ove procedure ne ubrza. 

Iako je podržavamo i pomoći ćemo njeno donošenje, narodna inicijativa je na predugačkom je štapu i ne sme služiti kao zamagljivanje postojećih zahteva i protesta. Moramo se sada svi ujediniti da do izbora ukinemo uredbu Vlade  – inače će Rio Tinto će nastaviti da nastavi da proteruje građane i otkupljuje njihovu zemlju, a verovatno dobiti i građevisnku dozvolu, čim prođe rizik za vlast,” navodi se u saopštenju. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare