Andrija iz Rijeke doneo zlato, a za dva dana se takmiči u Beču

NIŠ

                             Višestruki prvak Srbije i prvak sveta u katama 2014. godine, Andrija Stanković osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom karate turniru u Rijeci “19.Croatia open 2019”. Mladi karatista iz Niša, član KK “Elid” u dresu reprezentacije Srbije trijumfovao je u katama u seniorskoj konkurenciji i konkurenciji  2000 takmičara iz 26 zemalja. Andrija je do zlata stigao u konkurenciji 31 takmičara i pet mečava koje je dobio. Bio je bolji takmičara iz Švajcarske, Italije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.  Od  19.oktobra Andriju očekuje još jedno veliko takmičenje. Turnir “Vienna Open”. Pripreme su već počele. Inače Andrija je 2014. godine postao svetski prvak u kategoriji mlađih seniora i jedini je svetski prvak u karateu u našem gradu i regionu posle Velibora Vebe Dimitrijevića.

                 “Medalja koju sam osvojio u Hrvatskoj utoliko je značajnija i vrednija jer se radi o turniru koji je jedan od najvećih u Evropi i okuplja najbolje takmičare”, kaže Andrija Stanković.

                 Mladi niški karatista ima preko 200 medalja, ali ova iz Hrvatske  sija posebnim sjajem.

                 “Izuzetno sam zadovoljan rezultatom koji sam postigao, a pripreme su trajale cello leto”, dodaje Andrija. “Sezonu sam  sam završio zlatnom medaljom sa Kupa Sebije  i dalje sam  aktuelan prvak Srbije u zvaničnoj Karate federaciji Srbije. Ono što me sada očekuje je takmičenje u Beču. Moram da priznam da očekujem dobar rezultat i na ovom takmičenju, ali o tome kada sve prođe”, skromno napominje Andrija. “Već sada može da se vidi na zvaničnom sajtu takmičenja da se prijavljuju najbolji takmičari iz evropskih zemalja”

                   Andrija je  član  reprezentacije Srbije od kadetske kategorije. Sa gotovo svih takmičenja sa vraćao sa medaljama. Mnogo je rada i truda uložio u sport kojim se bavi.

                   “I u Beču očekujem jaku konkurenciju, ali se ne plašim toga.Uživam da radim  sa dobrim i kvalitetnim takmičarima jer tako napredujem i ja i svi ostali”.

                   Medalje su ono što dokazuje kvalitet ovog mladog Nišlije u sportu za koji se opredelio, ali sa druge strane one zahtevaju velika odricanja ne samo kada je u pitanju slobodno vreme i privatni život ovog mladića, već i u finasijskom delu.

                   “Do sada sam takmičenja plaćao sam, a za takmičenje u Hrvatskoj sam imao  donatora koji mi je pokrio samo odlazak na takmičenje.Nadam se  da ću u budućnosti, možda za neki ciklus kvalifikacija za Olimpijske igre 2024. godine, ako uđem u program kvalifikacija, teško ću uspeti bez finansijske pomoći bilo donatora bilo da se radi o gradu”, dodaje Andrija.

                    Andrija se ozbiljno priprema za Beč kako bi opravdao vrhunske rezultate koje je do sada beležio. I dok trenira nada se da će neko da priskoči i finansijski u pomoć jer, što su takmičenja ozbiljnija, to su troškovi veći, a njemu je sve teže da se “pripremi za taj deo takmičenja”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare