Značajna uloga onlajn zajednica u širenju nasilnog ekstremizma

BRISEL

Broj terorističkih napada u EU u 2020. bio je na nivou iz 2019. a ekstremisti su godinu koju je obeležila pandemija korona virusa iskoristili da šire propagandu.

Prema podacima iz Europolovog izveštaja za 2021. o situaciji sa terorizmom u EU, u 2020. je zabeleženo 57 pokušaja terorizma (uključujući uspešne, neuspešne i osujećene napade) u poređenju sa 55 godinu dana ranije.

Od tog broja, deset su bili teroristički napadi džihadista u Austriji, Francuskoj i Nemačkoj, saopštio je Evropski parlament pozivajući se na Europolov izveštaj.

Iako predstavljaju samo šestinu svih napada u EU, teroristi džihadisti odgovorni su za više od polovine smrtnih slučajeva (12) i gotovo sve povređene (47) u napadima.

Ukupan broj smrtnih slučajeva i povređenih u EU udvostručen je sa deset smrti i 27 povređenih u 2019. na 21 smrt i 54 povređena u 2020, navodi se.

U Francuskoj i Španiji je zabeleženo ukupno 14 etno-nacionalističkih i separatističkih terorističkih napada dok su 24 izvele levičarske ili anarhističke terorističke organizacije ili pojedinci, sve u Italiji.

Privatna i javna svojina, poput finansijskih institucija ili vladinih zgrada, bila je meta napada u većini slučajeva.

U 2020. su tri članice EU – Nemačka, Belgija i Francuska, bile mete četiri napada terorista motivisana desničarskim ekstremizmom. Samo jedan od njih je međutim dovršen.

Najveća opasnost u EU, kako se ističe, jeste džihadistički terorizam. U 2020. broj dovršenih džihadističkih terorističkih napada bio je više nego dvostruko veći od broja osujećenih.

Prema Europolu, iza svih džihadističkih napada stajali su pojedinci a četiri od deset uspešnih napada izveli su državljani EU.

Neki od tih napadača usamljenika pokazali su kombinaciju ekstremne ideologije i problema sa mentalnim zdravljem a u nekim slučajevima su, pretpostavlja se, ulogu imali socijalna izolacija i pojačani stres zbog mera protiv pandemije.

Znatno manje uhapšenih

Europolu je prijavljeno ukupno 449 hapšenja zbog sumnje na terorističke napade u 2020. To je znatno manje nego 2019. (1.104) i, kako se navodi, nije jasno da li je pad posledica smanjenja aktivnosti terorista ili mera zatvaranja zbog pandemije korona virusa.

Dalje se navodi da se čini da su zaključavanje zbog pandemije i zatvaranje javnih prostora za masovna okupljanja, poput tržnih centara, crkava i stadiona, za rezultat imali smanjenje upotrebe eksploziva u terorističkim napadima.

U 2020. su teroristi mahom pribegavali ubodima nožem, udarima vozilima i paljevini. Vatreno oružje upotrebljeno je samo u desničarskom terorističkom napadu u Nemačkoj u februaru i džihadističkom napadu u Beču u novembru.

Dalje se navodi da su sa povećanim korišćenjem interneta tokom pademije onlajn zajednice igrale značajnu ulogu u širenju nasilnog ekstremizma.

Nakon napora aplikacija za poruke da blokiraju terorističke grupe, džihadistička propaganda postala je rasprostranjenija na često malim onlajn platformama dok su desničarski ekstremisti, naročito mladi ljudi, više koristili video igrice i platforme za igrice da propagiraju svoju ideologiju.

I džihadisti i desničarski ekstremisti su nastojali da iskoriste kovid-19 u propagandne svrhe dok su levičarski i anarhistički ekstremisti u svoje narative uključili kritiku mera vlada za borbu protiv pandemije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare