Gotovo svaki deseti Italijan živeo u apsolutnom siromaštvu 2020.

RIM

U uslovina apsolutnog siromaštva tokom 2020. godine živelo je oko 5,6 miliona Italijana, odnosno 9,4% stanovništva, od čega su 1,3 miliona mlađi od 18 godina.

Nacionalni statistički institut (Istat) saopštio je da se broj osiromašenih domaćinstava povećao sa 6,4% 2019, kada je uveden oblik osnovnog dohotka, na 7,7% prošle godine. To znači da je 2020. godine bilo dva miliona osiromašenih domaćinstava, za 330.000 više.

Još 2,6 miliona porodica (11,4%) je živelo ispod linije relativnog siromaštva, saopšteno je 16. juna.

Procenat maloletnika koji su živeli u apsolutnom siromaštvu povećan je za godinu dana sa 11,4% na 13,5%.

Iako je broj siromašnih porodica povećan, mere koje je vlada uvela za suzbijanje posledica pandemije kovida-19 pomogli su da se ograniči uticaj krize na njih.

Siromaštvo se više povećalo na severu zemlje, gde su veći troškovi života, mada je u apsolutnom smislu jug teže pogođen.

Sekretar najvećeg italijanskog sindikata CGIL Mauricio Landini izjavio je da se siromaštvo povećava jer je neko siromašan čak i ako radi i da je nesigurnost posla prevelika.

Prema ranijem istraživanju, većina Italijana mlađih od 35 godina zarađuje manje od 10.000 evra godišnje, a polovina njih i dalje živi s roditeljima.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare