“Živi zid” protiv javnih izvršitelja

LESKOVAC

Predstavnici Narodne jake Srbije organizovali su skup na kome su skupljani potpisi protiv javnih izvršitelja a građanima i medijima se obratio predsednik stranke Igor Jakšić.

On je istakao važnost borbe protiv privatnih izvršitelja i zalaže se protiv bespravnog iseljenja nezaštiženih i nezbrinutih, a pogotovno jednoroditeljskih porodica. Građani su imali mogućnost da svojim potpisom podrže peticiju kojom se traži zabrana delovanja javnih izvršitelja.

„Mi u okviru akcije „Živi zid“ smo još pre tri godine pokrenuli zahtev za ukidanje javnih izvršitelja. Prvi smo koji su to pokrenuli i pozvali smo tada sve partije i stranke da nam se pridruži. To tada niko nije uradio, a pre dve godina su neki pokreti i udruženja prepoznali ovo što mi radimo kao nešto što je dobro za građane ili njih same, da sad ne ulazimo u detalje. I tako se mi borimo na više pravaca sa ovom akcijom. Mi smo našu inicijativu predali Narodnoj skupštini, a ujedno smo predali i zahtev za usvajanje jednog zakona koji je veoma bitan za građanstvo, a to je Zakon o imovinskom cenzusu. Tu se radi o zaštiti građanstva, odnosno o onome šta sme, a šta ne sme da im se uzima. To znači da jedna nekretnina po osnovnoj kvadraturi od 25 kvadrata, pa po članu porodice još 10 kvadrata, treba da bude osnovno sredstvo za život koje ne sme da bude predmet izvršenja. Zatim, zajednička primanja jedne porodice ne smeju da budu predmet izvršenja u nivou minimalne potrošačke korpe koja je propisana zakonom. Mi smo do sada skupili preko 80.000 potpisa, skupljaćemo ih i dalje, sve do septembra kada ćemo organizovati veliki protest ispred Narodne skupštine. Tada ćemo oformiti živi zid, opkolićemo skupštinu i nećemo se povlačiti jer ćemo ultimativno zahtevati ukidanje javnih izvršitelja.“

Jakšić je prokometarisao i pripreme izmena zakona koji se tiču javnih izvršioca i rekao da se radi o obmani građanstva.

„Oni hoće ovim izmenama da smanje ovlašćenja javnim izvršiteljima koji su protivustavna kategorija. U ovoj državi postoje tri grane vlasti: izvršna, zakonodavna i sudska vlast. Po Ustavu Republike Srbije kaže se da sudsku vlast mogu da sprovode samo Sudovi Republike Srbije. Oni su državna ovlašćenja dali privatnim preduzetnicima da sprovode sudsku vlast! To se najčešće i najbolje vidi kada na osnovu računa „Elektrodistribucije“ ili nekog drugog javnog preduzeća kao što je npr. „Komunalac“ daju javnim izvršiocima rešenje da sprovede to rešenje bez suda. Nama Ustav garantuje da se branimo i zahtevamo svoja prava preko suda, što znači da oni obilaze sud i krše Ustav. Ne može jedan privatni predizetnik ili neko privatno lice da ima sudsku vlast, da donosi rešenja o izvršenju, da koristi policiju u asistenciji… Sam Zakon o policiji zabranjuje policiji da daje asistenciju privatnom licu, jer u jednom članu piše da policija kao državni organ može da da asistenciju samo drugom državnom organu. Dalje, recimo, u novom predlogu se pominje da će izvršenje prema nekretnini biti minimum 5000 evra, odnosno ispod te vrednosti neće smeti da se naplaćuje dug, odnosno da u izvršenje uđe nekretnina. To je nonsens, jer mi imamo Zakon o obligacionim odnosima koji kaže da jedna nekretnina može da bude predmet izvršenja samo ako je dug isti ili veći od 70% vrednosti te nekretnine. To znači da Zakon o obligacionim odnosima, koji već postoji štiti građanina da njegova nekretnina ne sme biti predmet izvršenja za 2, 3, 5 ili 10.000 evra.“

Jakšić je kao dobru stvar naveo i istu aktivnost koju sprovode još neke stranke, ali se i upitao zašto to rade na način na koji rade.

„Radikali, npr. kao parlamentarna stranka mogu svakog dana da podnesu zahtev da ovo uđe u skupštinsku proceduru, mogu da iskoriste svoja obraćanja u skupštini da problem dođe do šire javnosti i da tako izvrše pritisak da se to nađe na dnevnom redu. Ali, u svakom slučaju važno je da što više ljudi bude upućeno u ovaj problem na ovaj ili onaj način. Što se nas tiče, svi oni koji dođu da potpišu našu peticiju mogu da vide dokument koji je predat Narodnoj skupštini o pokretanju peticije ili narodne inicijative.“

Igor Jakišić je pokazao i dokument kao tvrdnju onome o čemu priča gde je na osnovu računa o neplaćenom parkiranju u iznosu od 1.100 dinara preko privatnog izvršitelja naplaćeno 25.000.

„O tome govorimo kada kažemo da je ovo protiv Ustavna stvar. Kada „Parking“, kao javno preduzeće, podnese javnom izvršitelju verodostojnu ispravu i dostavi to direktno javnom izvršitelju, a izvršitelj ide direktno na dužnika, pitam gde je tu sud? Nama građanima Ustav garantuje sudsku vlast kako bi tu njihovu odluku mogli da osporimo… Ili da je taj sud potvrdi, ali je sud onaj koji treba da odlučuje.“

Prati
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Herto
Herto
12 Juna, 2019 10:51 am

Voleo bi da neko od ovog gospodina pozajmi 10.000eur i da za te pare kupi nekretninu od 25m2 i da mu pare ne vrati. I dane može da se naplati jer nema izvršenja. Jer dužniku ne treba da se oduzme i da se naplati dug, dužnik ne treba da ode i da plaća kiriju već treba da živi u svom stanu iako je novac za stan pozajmio i pare nije vratio. I ovakve gluposti trebaju demokratskom društvu, a poštenom čoveku izvršitelji ne smetaju-naprotiv.

Deki
Deki
13 Juna, 2019 12:46 am
Reply to  Herto

Ne lupaj gluposti kad tačno znaš o čemu se radi. Živiš u svojoj kući ili stanu i nagomila ti se dug za komunalije od 2.500 evra, zbog bolesti, gubitka posla… dođu i isele te iz rođene kuće. Pusti ti te trange-frange priče.

Проститутки Бишкека
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x