Otvorena značajna izložba dokumenata

VRANJE

Povodom Međunarodnog dana arhiva u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju otvorena je izložbu arhivskih dokumenata pod nazivom ,,Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i stvaranje jugoslovenske države“. 

Autor ove značajne izložbe, koja sadrži fotografije, istorijske karte, telegrame, proklamacije i deklaracije, memorandume, zapovesti i službene zabeleške, kao i napise iz tadašnje srpske i inostrane štampe, je Mitar Todorović.

On je na otvaranju podsetio na davno izgovorene reči Sitona Votsona „Ne daj bože da se stvori Jugoslovenska država, pa da u njoj pravoslavci budu odlučujući faktor“.

„Nisu bili spremni nikada da od Jugoslavije jednog dana Srbi naprave srpsko preduzeće. Ako pogledate Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, ne znam ko može dokazati da to nije englesko preduzeće, ali Srbima na Balkanu može jugoslovenska država u kojoj će Srbi biti potčinjeni. I mi imamo tu potčinjenost Srba“, istakao je autor Todorović.

„Priča o kralju Aleksandru je priča o čoveku koji je sav bio posvećen vojsci i ratovima. Učešće u Balkanskim ratovima je njega označilo kao budućeg velikog vojskovođu. Činjenica je da je u Balkanskim ratovima Srbija bila okrenuta prema jugu, osvajanjem onih prostora gde je živeo srpski narod. Međutim, međunarodne okolnosti, velike sile su uticali da se tada, 1918. godine, okrene taj pravac srpskog pomeranja prema zapadu. Postavlja se i pitanje da li je srpski narod koji je istrošen u Balkanskim i Prvom svetskom ratu mogao da pokrije ceo taj prostor“, rekao je Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije.

„Za Vranje i Vranjance velika je čast da nakon Beograda prvi pogledaju ovako značajnu i sadržajnu postavku koja govori o veoma zanimljivom društveno-političkom periodu naše istorije i rešavanju nacionalnog pitanja Srba“, rekao je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, otvarajući izložbu.

Organizatori su Istorijski arhiv „31. januar'“ i Arhiv Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 24. juna.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека