Žiri: Izuzetan kvalitet filmova na LIFFE

LESKOVAC

 

Član žirija ovogodišnjeg , 10. Leskovačkog internacionalnog filmskog festival (LIFFE) , slovenački reditelj Karpo Godina rekao je da je “iznenađen kvalitetom filmova koji su pristigli na ovaj festival”.

“Kinematografija u regionu itekako živi i da su projekti jako, jako visoki i raznoliki. Ako se uporede ovaj naš region sa velikom Francuskom, Italijom, Nemačkom , gde se snima  po 200-300 filma pa se pojavi pet nekih filma koji idu iznad proseka, ovo što gledam kod nas daleko nadmašuje taj odnos , što  je pokazatelj našeg kontinuiteta  I naše  unutrašnje snage”, rekao ej na press konferenciji članova žirija Godina.

 

Predsednik žirija, hrvatski redutelj Zrinko Ogresta, koji je prošle godine osvojio titulu najboljeg režisera na LIFFE, rekao je da se “događa  jedna zanimljiva stvar, već niz godina se na ovom prostoru stvaraju vrlo kvalitetni filmovi”.

“ Naravno, ne svi, uvek ima svega, ali ako govorimo o nekom proseku koji je prilično kvalitetan i rekao bih da smo nekako obrnuto proporcionalni, kvalitet naših filmova nije u srazmeri sa našim uticajem u svetskom  svetu filma. Dakle, bosanskim, srpskim, slovenskim i ostalim filmskim stvaraocima sa ovih područja znatno je teže pridobiti pažnju i reflektore velikih festival”, rekoa je on.

“Kad samo uzmete u obzir jedan podatak da je ponajveći svetski festival poput Berlina, Venecije ili Kana u principu otvaraju svega dva mesta za filmove iz jugoistočne Evrope, dakle govorim o dva mesta u glavnom progamu i da za ta mesta konkurišu svi filmovi sa ovih naših prostora i iz Bugarske, Rumunije.. Vrlo je teško i onda kad imate kvalitetan film dobiti mesto na tako velikim svetskim priredbama: , a one su uslov da bi vam film dobio relevantnu pažnju”, rekao je Ogresta.

“Naravno, to sve nas ne čini ovde demotivisanim, mi smo nastavili snimati kvalitetne, zanimljive filmove i ovogodišnja produkcija to jasno pokazuje. Ovde se rade ne samo dobri filmovi, nego filmovi u kojima se ima šta reći. Film ima pravo da bude i slabiji i bolji, kao uostalom i sve na svetu, ali najgore je kad ništa ne govori. Činjenica da se ovde u svim filmovima, pa bili oni malo bolji ili gori, susrećemo sa relevantnim i važnim sadržajima i to je ono na čemu se ovaj festival zasniva”, rekao je Ogresta.

 

Član žirira, srpski glumac Zoran Cvijanović rekoa je da je LIFFE “posebna prilika da na jednom mestu vidim filmove za koje uopšte nemam vremena i zaista sam presrećan jer je selekcija jako dobra”.

“Ovo me podsetilo na neka stara vremena tih velikih festivala kada bi se svi zajedno okupili i kada bi se odmah pregrupisali. Ako bi bio neki dobar film iz Zagreba, Skoplja, Ljubljane, to bi odmah pokrenulo ceo Beograd da se digne na noge i da krene mnogo ozbiljnije da posmatra i sebe i svoj život i posao kojim se bavi. Tako da mi se čini da će žiriju u ovoj selekciji biti teško da podeli ovako malo nagrada. Jako puno dobrih uloga su napravile moje kolege, jako dobar rad reditelja sa glumcima, to smo sve videli( rekao je Cvijanović).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare