Kozole: Za slovenački film sve manje i manje para

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

LESKOVAC

Reditelj filma “Noćno življenje” Damjan Kozole rekao je da je festival LIFFE u Sloveniji “poznat” i “dosta je prisutan”.

“To što je posvećen filmskoj režiji čini ga zaista unikatnim, pa u tom smislu on ima značajno i specifično mesto i u regiji”, dodao je Kozole .

Na pitanje novinara JUGpressa kakvi su utisci reditelja iz regiona bivše Jugoslavije kada je finansiranje filmova u pitanju Kozole je rekao da “što se tiče slovenačke kinematografije, tu postoji jedan paradoks da je za slovenački film sve manje i manje para”.

“On je sa skoro osam milion budžeta stigao na 3,5, više od pola manje, a filmova ima sve više i sve su bolji. Ove godine je čak i predstavnik  vlasti rekao da,  ako je to tako,  mi ćemo vam omogućiti da se još više razvijate i da pravite još više i bolje filmove, što znači u prevodu “biće manje para”, rekao je Kozole.

“Naravno,  to nije put, tako se ne može, nove tehnologije omogućavaju da dolaze nove generacije koje su spremne na snimanje filma po svaku cenu”, dodao je ona.

Kozole je rekao i da je “slovenački film jako vitalan, pogotovu genaricije oko tridesete  je neopterećena, ima neki svoj filing, moderan filmski jezik i po pitanju talenta nema problema. Ali, po pitanju finansiranja postoji problem jer država ne vidi pravi interes u smislu audio-vizuelne kulture. Ali je svuda jako slična situacija, u Hrvatskoj je bolja situacija nego u ostalim zemljama. Srbija, Bosna i Slovenija, tu smo negde. Ali,  ima puno jako dobrih autora, po pitanju kvaliteta tu uopšte nema sumnje”, ocenio je Kozole.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare