Žene u nauci

NIŠ

Povodom Međunarodnog dana žena EU info kutak organizovao je  tibinu ,,Tragovima niških naučnica’’ . Na tribini su govorile dr Polina Blagojević, dobitnica nacionalne stipendije ,,Za žene u nauci’’ sa Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu, dr Aleksandra Pavlović, sa Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu, dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator.

Uloga žene u savremenom društvu nije više samo tradicionalna predstava – majke i supruge. Ona je uspešna u poslu kojim se bavi ali i u nauci. U Srbiji je sve veći broj žena koje studiraju, imaju svoju karijeru. Čak je veći broj žena studenata od muškaraca. Priznate su naučnice. Međutim, one su i dalje manje plaćena za svoj rad. Ravnopravnost je više deklarativna nego stvarna. O tome najrečitije govori podatak da je od 900 dobitnika Nobelove nagrade , samo 40 je žena, i to su uglavnom književnica. Ali, stvari se donekle menjaju. Tako misli  mlada naučnica iz Niša dr Polina  Blagojević.

“Žene treba da imaju vere u sebe. Nije bitno da li je neko muškarac ili žena.Bitno je kakva je osoba, koliko je voljan da radi, koliko je spreman sebe da da. Biti žena nije hendikep , to je čak veliki plus , jer žene imaju nešto što muškarci nemaju. To je predanost, smirenost I želja da gaje u  svom gnezdu ono što je stvorila , ali i u timovima u okviru kojih radi. Čime će žena da se bavi je njen izbor.  Žene koje se reše da se bave samo porodicom , to nije “samo” porodica , to je velika stvar koja je sasvim u redu. Isto tako je u redu ako se osluče samo za karijeru ali je u redu i ako izaberu da imaju paralelno i porodivu i karijeru”, mišljenja je  Polina Blagović, doktor hemijskih nauka, docent Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu koja je jedna od pet  dobitnica nacionalne stipendije „Za žene u nauci“.

Pričalo se o tragu koje su uspešne žene naučnice iz Niša ostavile u ovom gradu ali i van granica naše zemlje, kao i mogućnostima koje se nude mladim ženama istraživačima i naučnicama.

Na događaju će se govoriti o poziciji koju naučnice imaju u našoj zemlji, kao i o primerima dobre prakse koje su naučnice ostavile kroz istoriju.. A dobre prakse, bar što se tiče naučnica iz Niša ima.

Uspešnost u poslu kojim se bavi dr Aleksandra Pavlović potvrdila je dobijanjem Projekta “Noć istraživača” od strane Evropske unije.

“Ja se bavim, koliko i radim na fakultetu, nekih 18 godina , aktivnostima koje su vezane za promociju nauke što je veoma bitno za današnje društvo, tako da je moje učešće u Manifestaciji “ Noć istraživača” neka kruna mog rada da dobijem projekat Evropske unije. To je globalna manifestacija, održava se svake godine poslednjeg petka u mesecu septembru I bude uključen veliki broj gradova. Prošle godine je i Niš dobio da bude deo te evropske priče “, predstavila jee svoj rad i projekt Dr Aleksandra Pavlović sa departmana za hemiju Prirodno matemtičkog fakulteta u Nišu.

Niš se može pohvaliti time što je prva žena farmaceut u Srbiji bila Nišlijka Dušanka Rudinić kao i Jovanka Bončić Katerinić, arhitekta koja je bila prvi inženjer u Nemačkoj.  Jovankino ime već dve godine nosi priznanje Univerziteta Darmštat, koje se dodeljuje ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. Ovom prilikom o njima je govorila naučnica iz Niša koja iako mlada ima dva doktorat, i dobitnica je nagrade za najbolju doktorsku disertaciju, dr Aleksandra Mitić.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare