Zavšen projekat “Budi drugačiji 2”

LESKOVAC

Promocijom kvaliteta i postignuća preduzetničke podrške mladima u okviru modela ”Aktivator” i dodelom sertifikata polaznicima obuke i mentorima, završen je projekat ”Budi drugačiji 2”, koji finansira  Švajcarska agencija za razvoj i saradnju , a ekspertski podržava Tim za socijalno uključivanje Vlade Srbije.

Projekat ”Budi drugačiji 2” je realizovan u proteklih 12 meseci, a primena modela ”Aktivator”, povećala je izglede mladih za ulazak u svet rada sa 16,6 na 71, 2 posto. Realizovan je četvoromesečni program izgradnje kapaciteta, gde su svi partneri i implementatori stekli odgovarajuće sertifikate.U pojedinim aspektima, dosadašnji rad je nadmašio očekivanja, kaže projekt menadžer, Srdjan Dimitrijević:

–          U proteklom periodu odradili smo 11 tročasovnih radionica, gde je svaki od potencijalnih mladih preduzetnika dobio po 3o sati obuke, 15-oro njih je obavilo stručnu praksu od 198 sati učenja kroz rad kod 1o poslodavaca, uz odgovarajuću materijalnu nadoknadu, a 6o-oro je uključeno u program mentoringa. Pored toga, značajno smo unapredili mentorska znanja 2o-oro učesnika, tako da možemo reći da smo lokalni potencijal , počeli da koristimo kao globalnu konkurentsku prednost.

Prednost što su se rodili na ovom prostoru, sa više od sto godina preduzetničkog iskustva, je ono što mlade ljude iz Leskovca unapred pozicionira kao uspešne u ovoj oblasti, misli Dimitrijević.

–          Osnovni postulati preduzetničkog koda, na kojima je nikla savremena  tržišna civilizacija su: *Poštuj tudje*, *Drži datu reč* i *Razmišljaj svojom glavom*. Ovi principi mlade ljude osvešćuju, nadgradjuju, kako bi ostvarili akcioni spremnost, i, uz iskustva onih koji posluju na ovom prostoru , pripremili se da pokrenu sopstveni posao , uspešno prevazilazeći prepreke kojima oblast preduzetništva obiluje.

Na projektu ”Budi drugačiji 2”, Evropski pokret ima 11 partnera, medju kojima su i Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, Kuća klastera Niš, Tehnička škola Leskovac, Elektrotehnička škola Niš, Kancelarija za mlade Vlasotince. Njima, ali i polaznicima preduzetničke obuke i stručne prakse, mentorima i svima koji su podržali projekat, uručene su  zahvalnice i sertifikati.

Kako se čulo, Švajcarska Vlada, zbog odličnih rezultata, razmatra mogućnost  daljeg finansiranja ovog ili sličnog projekta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare