Završena “Borina nedelja”, nagrade uručene Siniši Kovačeviću i Branimiru Šćepanoviću

VRANJE

Dobitnici ovogodišnje nagrade  „Borisav Stanković” koju dodeljuje Književna zajednica, koja nosi ime znamenitog Vranjanca su srpski pisci Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević. Ove godine od kada se dodeljuje nagrada sa Borinim imenom prvi put su je dobila dva pisca.

Književnik  Šćepanović koji iz zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvovuje sve čanosti, tako da će mu nagrada biti naknadno uručena.

„Šćepanović istaknuti pisac srpske književnosti decenijama je poznat u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj, po svom antologijskom romanu „Usta puna zemlje“. Poznati je pripovedač i romansijer“, rekao je član žirija prof. dr Aleksandar Laković.

Poznati dramski pisac Siniša Kovačević je na dodeli nagrade u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju je rekao da postoji veliki srpski četvorolist pisaca na kome su Bora Stanković, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić i Meša Selimović.

“Boravim u gradu u kome je živeo, radio i stvarao čovek koji je uspeo da tu ideju, tezu i misao da kultura stanuje samo u Beogradu razbije u paramparčad. Zbog onoga što je Bora napisao u “Božjim ljudima”, zbog onoga što je napisao u “Nečistoj krvi” i u “Koštani”, verovatno najboljem romanu i najboljoj drami na srpskom jeziku, čini me neporecivo ponosnim “, rekao je Kovačević u Vranju.  

Pisac je poručio Vranjancima da brane ovu manifestaciju, koja je uspela ovu nagradu pretvori u jednu od dve najvažnije u Srbiji.

U romanu „Godine vrana“ Kovačević je dao dinamično oblikovanu i upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu, rekla je članica žirija, prof. dr Slađana Jaćimović, govoreći o stvaralaštvu istaknutog dramskog pisca i njegovom romanu „Godine vrana“.

“Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je napisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman. Šćepanović je pripovedač i romansijer u čijem se delu prepliću realistička i fantastička motivacija”, istakli su članovi žirija govoreći o njegovom stvaralačkom opusu.

Ovogodišnji žiri bio je u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Miro Lompar predsednik.

Manifestacija Borina nedelja traje više od pola veka i pored “Disovog proleća”, jedna je od dve najstarije književne manifestacije u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare