ZAVRŠENA ADAPTACIJA ISTORIJSKOG ARHIVA

LESKOVAC

Iz budžeta grada Leskovca u adaptaciju zgrade Istorijskog arhiva u tom gradu  uloženo je dva miliona dinara a projekat je realizivan preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj (ALER) koja je, kada je osnovana, zamišljena

kao agencija koja bi trebalo da u grad donosi novac i projekte od drugih donatora.

 

Na press konferenciji održanoj danas u Istorisjkom arhivu, rečeno je da je adaptacija  obuhvatila sanaciju vlage u depoima, sređivanje krova, dela stolarije i obradu spoljašne fasade.

„Ova sredstva nisu velika za jednu lokalnu samoupravu, ali je važnije svakako to da ni jedno prethodno rukovodstvo nije našlo za shodno da sredi zgradu ove ustanove koja postoji punih 60 godina, u kojoj se čuva bogatstvo jednog grada, njegova istorija, sva važna dokumenta i spisi koji su stari i nekoliko vekova”, rekao je gradonačelnik Leskovca  Goran Cvetanović i dodao da je “ovom investicijom istorijska građa spašena  od danjeg propadanja, što je bio i primarni cilj“.

Sredinom prošle godine grad Leskovac i ALER su, zajedno sa Istorisjkim arhivom, realizovali projekat unapređenja rada Istorijskog arhiva adaptacijom prostora za smeštaj arhivske građe.

Tada je urađen alarmni sistem, javljač požara, i nabavljene su arhivske police za prostor koji je arhiv dobio na upotrebu u staroj zubnoj poliklinici.

Projekat je bio vredan 1,5 miliona dinara, a sredstva su obezbedili Ministarsvo kulture i informisanja i grad Leskovac.

Adaptacijom zgrade vraćamo Istorijski arhiv u Leskovcu na mesto koje mu pripada kao ustanovi  od posebnom istorijskog i kulturnog značaja, rekla je direktorka Istorijskog arhiva Marija Lazarević.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare