Završen konkurs za domove, useljenje studenata najkasnije do 8. decembra

NIŠ

*Konkurs za smeštaj u četiri paviljona Studentskog doma u Nišu za studente viših godina je završen, a akademcima koji su na konkursu dobili sobe ključevi će biti uručeni ovih dana dok će useljenje početi 1. i trajaće do 8. decembra

*Za sobe prve kategorije akademci mesečno izdvajaju 1860 dinara i to su sobe u paviljonu kod Tehničkih fakulteta i kod Medicinskog, a mesečni smeštaj u paviljonu kod Pravnog i Ekonomskog gakultete akademce košta 1430 dinara

                   Konkurs za smeštaj u četiri paviljona Studentskog doma u Nišu za studente viših godina je završen, a akademcima koji su na konkursu dobili sobe ključevi će biti uručeni ovih dana dok će useljenje početi 1. i trajaće do 8. decembra. Prema rečima Nataše Nikolić iz Studentskog centra u Nišu koja je u komisiji za dodelu soba, studenata i sada ima u sobama zbog obaveza koje imaju na fakultetima, mada nastavu prate onlajn. Dodaje da je epidemiološka situacija stabilna među akademcima jer nema studenata inficiranih korona virusom.

                  “Konkurs za dobijanje soba je završen i objavljene su konačne liste i liste za studente iz osetljivih društvenih grupa. Pošto se tu javio manji broj kandidata od broja koji je predviđen trenutno radimo proširenje lista”, kaže Nataša Nikolić i dodaje da su svi studenti iz osetljiv društenih grupa dobili smeštaj u domu.

                  Konkurisalo je 1140 studenata, 282 mesta je podeljeno studentima koji su upisali prvu godinu osnovnih akademskih studija, a sva ostala  mesta su za studente starijih godina.

                 “Trenutno u domu imamo i 13  mesta za strane studente koji mogu da dobiju smeštaj  kod nas samo po nalogu Ministarstva prosvete. Od stranih korisnika naših usluga imamo tri lektora, a ostalo su stipendisti Republike Srbije”, dodaje Nataša Nikolić.

                 Studenti sa niških fakulteta koji će dobiti ključeve od soba u studentskom domu mesečnu stanarinu plaćaće kao i prošle  godine. Za sobe prve kategorije akademci mesečno izdvajaju 1860 dinara i to su sobe u paviljonu kod Tehničkih fakulteta i kod Medicinskog, a mesečni smeštaj u paviljonu kod Pravnog i Ekonomskog gakultete akademce košta 1430 dinara.

                   Nisu se menjale ni cene obroka u menzama koje su poslednju promenu imale 2013.godine. Iste su na nivou cele Srbije i o njiha odlučuje Ministarstvo prosvete.

                 “Doručak, ručak i večera na dnevnom nivou košta 171 dinar. To se odnosi na one studente koji studiraju o trošku države, odnosno na budžetu su”, dodaje Nataša Nikolić.

                  Trenutno su u domu studenti koji su sobe dobili po prošlogodišnjem konkursu osim brucoša koji su se uselili 1.oktobra. U domu kod Tehničkih fakulteta kapaciteti su popunjeni 90 posto, dok su u ostalim paviljonima, kod Medicinskog ali i kod Pravnog i Ekonomskog fakulteta kapaciteti popunjeni 50 posto.

                   Prema rečima Nataše Nikolić studenti koji se nalaze u domu strogo se pridržavaju svih epidemioloških mera. Za poslednja dva meseca bilo je samo 7 pozitivnih studenata koji su bili na kućnom lečenju.

                  “Možemo da se pohvalimo time da od samog starta nismo imali mnogo pozitivnih studenata. Imamo tri sobe, u svakom paviljonu po jednu, koje se koriste za izolaciju studenata ukoliko prijave da imaju neke simptome. Nakon toga odlaze na Studentsku polikliniku ili u Kovid ambulantu. Izolacija traje do dobijanje rezultate testova, ali se svi leče u kućnim uslovima”, zaključuje Nataša Nikolić.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare