Zatvor za novinara RSE

PRAG

Novinar beloruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) Andrej Kuznječik osuđen je na šest godina zatvora pod strogim obezbeđenjem pod optužbom da je učestvovao stvaranju ili bio deo ekstremističke organizacije.

Kuznječik, 43-godišnji otac dvoje dece, prvi put je uhapšen 25. novembra 2021. dok je vozio bicikl u blizini svoje kuće u Minsku i od tada je u pritvoru, prenosi RSE.

Nakon što je izdržao dve uzastopne administrativne kazne od 10 dana za “huliganizam”, beloruske vlasti su 23. decembra 2021. pokrenule krivični postupak po neodređenim optužbama protiv njega, na dan kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo belorusku službu RSE u svoj registar ekstremističkih organizacija.

Optužbe protiv Kuznječika ostale su nepoznate do kraja maja 2022. godine, zbog sudske naredbe o zabrani komentarisanja slučaja.

Prema rečima članova njegove porodice, regionalnom sudu u Mogiljovu trebalo je svega nekoliko sati za vođenje ovog slučaja u sredu, 8. juna pre nego što je izrekao šestogodišnju kaznu zatvora za novinara.

Kuznječik je jedan od trojice novinara RSE koji su trenutno zatvoreni u Belorusiji.

Sud u Minsku je 10. maja odbio žalbu Aleha Hruzdžiloviča i potvrdio kaznu od 18 meseci u zatvoru maksimalnog obezbeđenja. Vrhovni sud Belorusije je 31. maja saslušao žalbu Ihara Losika, odbacivši je sledećeg dana i potvrdio njegovu 15-godišnju kaznu.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare