Zašto se menjaju programi poslovanja Direkcije i Pijace?

LESKOVAC

Na trećoj sednici Skupštine grada  usvojene   su izmene i dopune programa poslovanja dva javna preduzeća, Direkcije za urbanizam i izgradnju i „Pijace“.

Do izmena programa Direkcije došlo je zbog usaglašavanja sa rebalansom budžeta grada. Umanjenje iznosi 19 miliona 577 hiljada dinara, tako da budžet ovog javnog preduzaća iznosi milijardu 209 miliona 903 hiljade dinara, na osnovu ćega se  smanjuju i rashodi. Do najvećih promena došlo je u sferi investicija u infrastrukturu i postavljanje javne rasvete.

Nebojša Cakić, šef odboričke grupe SDS-a, kritikovao je pojedine stavke ovog programa. Povodom pada plafona u školi u Vučju, tužilaštvo je moralo nekoga da optuži, jer neko mora da je kriv zbog toga što se iz budžeta grad izdvaja 3 miliona dinara za sanaciju krova. I što se tiče covovoda na postojenju za prečišćavanje otpadnih voda treba utvrditi ko je kriv, jer se ovaj slučaj ne može završiti smenom direktora. To je nekoliko primera koji govore o tome da mora da se uvede princip odgovornosti, makar moralne, istakao je Cakić.

Nenad Zdavković iz SDS-a postavio je pitanje po kojim kriterijumima se utvrđuje koja ulica će biti asfaltirana i gde će i kako da bude postvaljeno ulično rasvetljenje. Direktor Direkcije Milan Milenković je odgovorio da je prvi kriterijum za asfaltiranje ulica rešeni imovinsko pravni odnosi, kao i opterećenost saobraćajnice, dok broj i raspored sijalica u ulicama određuju elektro inženjeri. Ideja je da se uradi katastar javne rasvete, rekao je Milenković.

Što se tiče škole u Vučju, odgovorio je Milenković, u planu je da se izvrši podaščavanje krovne konstrukcije i zamena crepa. Što se tiče šahta, u planu je zemena postojećih rešetki kompozintim i antivandal rešetkama i ove godine ih je postavljeno oko 100.

Odobrnici su duže vreme diskutovali i o promeni programa rada JKP „Pijaca“, iako na dnevnom redu nije bio rad ovog preduzeća, već izmene programa, budući da je racionalizacijom 14 radnika napustilo preduzeće. Naime, zbog dobrovoljnog odlaska 14 radnika masa zarada smanjena je za 753.000 dinara. Ovo preduzeće sada ima 122 radnika, objasnio je direktor Zoran Milošević.

Bratislav Perić iz SDS-a govorio je o jako lošem poslovanju ovog preduzeća. Bratislav Prokopović, odbornik iste stranke, postavio je pitanje kako je moguće da JP „Pijaca“ od najboljeg preduzeća u gradu, gde je bilo privilegija raditi, kako je to bilo pre više od jedne decenije, postane jedno od najgorih. Loš menadžment i prekomerno zapošljavanje doveli su do toga, izneo je Prokopović svoije mišljenje.

Šef odobrničke grupe SPS Dragan Savić nije se složio sa kritikama Bratislava Perića , ukazujući na to da se one zasnivaju na „pričama“, a ne na konkretnim argumentima i dokazima.

Igor Kocić ih DS-a ukazao je na to da su druga javna preduzeća, za razliku od „Pijace“ dobila značajnu pomoć bužeta. Glavni problem je vanprijačna prodaja, na šta nadležni organi ne reaguju, istakao je on, i postavio pitanje da li nema političke volje da se pomogne „Pijaci“, ili je cilj da firma propadne, i onda se privatizuje.

Saša Stojanović iz DS-a rekao je da je dužnost  Skupštine da pomogne „Pijaci“ da se oporavi i da se oslobodi balasta viška zaposlenih.

Gradonačelnik Cvetanović rekao je da direktor preduzeća pod hitno mora da prekine ugovore o radu sa onima koji rade na određeno, a predajom nove pijace na korišćenje ovom javnom preduzeću stvoriće se uslovi za njegov oporavak.

Na ovoj sednici data je saglasnost na odluku o raspodeli dobiti JKP „Vodovod“ za 2015. godinu, što je takođe bilo povod za širu diskusiju o radu ovoj javno komunalnog preduzeća. Data je i saglasnost na Statut Narodne biblioteke i na izmenu i dopunu statuta Centra za ekonomiku domaćinstva „Danica Vuksanović“. I ovo je bila prilika da se razgovara o radu ovih ustanova, a postaljeno je i pitanje izobra direktora ovih ustanova i da li sadanji v. d. direktori ispunjavaju zakonske uslove za postavljanje na mesto direktora.

Odornička većina usvojila je i predlog kolenktivnog ugovora kod poslodavca za zaposlene u ALER-u.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare