Novinarska i medijska udruženja zabrinuta zbog najave redefinisanja uloge države u medijskoj sferi

BEOGRAD-NOVI SAD-KRAGUJEVAC

Novinarska i medijska udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija medija), izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog najava ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića o redefinisanju uloge države na medijskoj sceni.

Novinarska  i medijska udruženja podsećaju da je još važećom Medijskom strategijom i setom medijskih zakona, usvojenim u avgustu 2014. godine, uz gotovo opšti konsenzus i pozitivno mišljenje Evropske komisije, jasno naznačeno da je deetatizacija medijske sfere dugoročno opredeljenje koje ima za cilj smanjenje uticaja države na ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja.

Novinarska i medijska udruženja zbog toga apeluju na Ministarstvo kulture i informisanja da se u što kraćem roku imenuju državni sekretar i pomoćnik ministra koji će biti zaduženi za medijsku sferu.

To je neophodan uslov da se otvori dijalog medijske zajednice sa Ministarstvom o mnogim važnim pitanjima, poput uloge države na medijskoj sceni,  izrade nove Medijske strategije, spovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, vlasničke strukture dnevnih listova Politika, Večernje novosti  i Dnevnik  i nezakonitog statusa i rada novinske agencije Tanjug.

Razgovor o ovim temama je od ključne važnosti za medijsku zajednicu, ali i za preduzimanje daljih koraka koji će doprineti poboljšanju stanja u oblasti informisanja, navodi se u saopštenju koje potpisuju
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM

Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres

Asocijacija medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare