ZAŠTITA JAVNOG ZDRAVLJA OD FALSIFIKOVANE ROBE

PRIŠTINA

Kao deo svog mandata za pružanje pomoći Kosovskoj carini, EULEX-ov Odsek za jačanje je organizovao jednodnevnu radionicu koja je održana u Prištini.

Tokom održavanja radionice takođe je pokrenuta kampanja podizanja javne svesti kako bi se istakle opasnosti po zdravlje i bezbednost koje izaziva kupovina falsifikovane robe.

Peter Karson, Savetnik EULEX-a za revidiranje carinskih postupaka i proveru poštanskih pošiljki, naglasio je značaj današnje radionice i kampanje podizanja javne svesti: “Smanjivanje rizika po zdravlje i bezbednost prilikom kupovine falsifikovane robe veoma je važno. To nije samo u interesu javnog zdravlja, već ima i posledice po ekonomski razvoj Kosova. Stoga, zaštita patenata, robnih marki i industrijskog dizajna putem autorskih prava i podizanja javne svesti o opasnostima po zdravlje spada u ključna prioritetna pitanja za Kosovo i EULEX.”

Pristina Euleks tribina 1

“Carina Kosova je do sada konfiskovala robu u vrednosti od više od osam miliona evra zbog povrede prava intelektualne svojine (PIS). U Izveštaju o napretku navedeno je da Carina i druge nadležne institucije treba da učine više u oblasti PIS-a, pa je stoga Carina u saradnji sa EULEX-om organizovala današnju radionicu, s ciljem da se pripremi plan rada i da se sve institucije koordinišu u borbi protiv ove pojave, ”rekao je Generalni direktor Carine Kosova Lulzim Rafuna .

EULEX će nastaviti koordinaciju sa Kosovskom carinom radi postizanja i sprovođenja najboljih evropskih praksi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare