Zajednički javni čas scenskih umetnosti niških i beogradskih gimnazijalaca u „Sremcu“

NIŠ

U sredu 22. juna, sa početkom u 12 časova, u Svečanoj sali Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” biće održan zajednički javni čas scenskih umetnosti u saradnji Filološke gimnazije iz Beograda i najstarije niške gimnazije.

Đaci Filološke gimnazije prikazaće dve predstave koje su radili na pre-dmetu Scenske umetnosti. Prva predstava nosi naziv  “Krofne, ljubav i  još ponešto”. Tekst je napisala Tijana Grumić. Druga predstava je “Ples sitnih demona”. Ona je nastala po romanu Marka Vidojkovića, a dramatizaciju je uradila Maja Pelević.

Obe predstave su učenici radili u potpunosti sami. NJihova je i režija, i kostim, i izbor muzike… Zbog principa ravnopravnosti, desiće se da jednu ulogu igra više učenika. Takođe, biće slučajeva i da će jedna osoba imati više uloga.

Učenici prve generacije odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” izvešće kraće scenske performanse koje su tokom školske godine uvežbavali pod mentorstvom svojih profesora stručnih predmeta,  dramaturga  Spasoja Ž. Milovanovića,  direktora Narodnog pozorišta u Nišu, i prvaka drame Narodnog pozorišta u Nišu Aleksandra Mihailovića.

Biće to nova prilika da se oseti deo atmosfere sa časova scenskih umetnosti kroz scenske nastupe učenika beogradske i niške gimnazije.

Javni čas će pružiti i svojevrsnu retrospektivu rada učenika ovih odeljenja, u kojima se neguju kreativnost i talenti u različitim oblicima scenskih i audio-vizuelnih umetnosti.

Javni čas scenskih umetnosti je plod uspešne saradnje dve gimnazije koja će se nastaviti i narednih godina kroz različite projekte, kažu u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare