Stipendije za srednjoškolce i studente romske nacionalnosti

NIŠ

Grad Niš stipendiraće u školskoj 2021/2022. godini 47 učenika i četiri studenta romske nacionalnosti, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno pet miliona dinara.

Srednjoškolci će mesečno primati po sedam i po hiljada dinara, dok će studentima na račun biti uplaćivano po 12 i po hiljada. Sve zaostale stipnedije učenicima i studentima će biti isplaćene u celosti. Ugovore o stipendiranju srednjoškolacima i studentima romske nacionalnosti uručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je ovom prilikom istakla da broj stipendista romske nacionalnosti raste iz godine u godinu, a posebno je obradovana tima da među njima sve više ima studenata.

    „Grad Niš je otvoren za sve vas, a posebno mi je drago što smo uspeli prethodnih godina da zaposlimo mnoge od vas kako u prosveti, tako i u zdravstvu i mnogim drugim oblastima. To znači da ste svesni da je obrazovanje važno, da je važno zdravstveno osiguranje i da se polako uključujete u sve sfere društvenog života. Vrata Gradske kuće su za sve vas otvorene, podržavamo svaku vašu dobru ideju, a mi ćemo pokušati da uslovi u koje žive vaše porodice iz godine u godinu budu bolji.“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i poželela stipendistima da svoje škole koje su započeli završe i da se za posao ne brinu, jer će ga za sve njih biti.

    Anabela Saćipović, studentkinja je četvrte godine Pravnog fakulteta i jedna je od četiri stipendista sa indeksima.

   „Motivacija mi je pre svega moja porodica koja je tu za mene i koja me podstiče da radim na sebi, ali i činjenica da želim da obezbedim sebi dobru platu i dobar život.“, rekla je Anabela Saćipović, student četvrte godine Pravnog fakulteta u Nišu kojoj je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila ugovor o stipendiji. Inače, ove godine je stipendije Grada Niša dobilo 47 učenika srednjih škola i četiri studenta.

     Anabela je poručila mladim Romima da je školovanje veoma bitno, a stipendije koje dobijaju od grada samo su dodatna motivacija da još više i bolje rade. Smatra da bi dodatna motivacija za njih bilo i to kada bi znali da nakon školovanja mogu da se zaposle.

   Njeno mišljenje deli i Veljko Stošić koji je sada završio Muzičku školu na Instrumentalnom odseku za duvače a inače svira trubu.    „Dolazim iz muzičke porodice, pa je bilo logično što sam upisao Muzičku školu. Deda po ocu mi je bio vojni muzičar, a otac moje majke je poznati muzičar Boban Marković. I ostali se bave muzikom“, kaže Veljko  koji planira da septembra krene u odsluženje vojnog roka i nada se da će svirati u vojnom orkestru. Želja mi je i da upiše Muzičku akademiju u Beogradu, odsek džez.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare