Za dan Univerziteta „Srebrni znak“ najboljim studentima

NIŠ

Univerzitet u Nišu je svečanom akademijom kojoj su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz Srbije i inostranstva obeležio 58. godišnjicu postojanja i uspešnog obrazovnog, naučnog i umetničkog rada. Na svečanoj akademiji uručene su i nagrade najboljim studentima fakulteta koji su u sastavu Univerziteta u Nišu. Oni su dobitnici specijalnih priznanja „Srebrni znak” i Plaketa univerziteta. Na posebnoj svečanosti, niška akademska zajednica dobila 64 nova doktora nauka.

                                        „Kroz fakultete univerziteta u Nišu od osnivanja do sada prošlo je na stotine hiljeda studenata, desetine hiljada su završili studije uspešno i dvojim znanjem i radom doprineli razvoju ne samo Niša i regiona već i čitavoj Srbiji.Značajan  doprinos su dale generacije studenata koje su diplomirale u Nišu  na osnovnim, magistarskim i doktorskim studijama i stekli naučna  i akademska zvanja i samom razvoju Univerziteta jer su ostali na fakultetima kao predavči. Mnogi od njih predaju na stranim fakultetima a priznati su stručnjaci širom sveta“, istako je rektor Univerziteta u Nišu, profesor dr Dragan Antić.

                                     Sumirajući rezultate tokom proteklih 58 godina on je istako da Univerzitet u Nišu i dalje radi na podizanju nivoa nastavno naučnog rada ali i na saradnji sa univerzitetima u regonu, Evropi i svetu.

                                     „I sada kao i od samog osnivanja Univerzitet prati svetske trendove kako u nauci tako i kada  je u pitanju obrazovanje studenata i poboljšanje rada sa studentima.Danas  su naši gosti i predstavnici fakulteta i univerziteta iz država u okruženju sa kojima Univerzitet ima višedecenijsku saradnju u različitim oblastima a posebno kroz međunarodne projekte“, kazao je profesor dr Dragan Antić.

                                       Prema njegovim rečima Univerzitet je uključen u jedinstveni evropski obrazovni prostor u skladu sa najvišim standardima kvaliteta obrazovnog, naučnoistraživačkog i stručnog rada. Vizija Univerziteta u Nišu je stvaranje vrhunskog, modernog i prepoznatljivog srpskog, odnosno evropskog univerziteta koji se može porediti sa visokoškolskim ustanovama najvišeg ranga u svetu.

                                     Romina Herodek je najbolji diplomirani student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Pre dve godine je diplomirala na osnovnim akademskim studijama, prošle godine godine je magistrirala. U njenom indeksu nema manje ocene od desetke.

                                    „Jeste bilo malo teško zaslužiti sve te desetke, bilo je potrebno i malo odricanja, ali se trud na kraju isplatio. Sada sam na doktorskim studijama i nadam se da ću za koju godinu i doktorirati, a kada se radi o planovima za budućnost nadam se da ću da ostanem na fakultetu i predajem ako bude prilike. Već imam neka iskustva sa tim a to i volim, pa zašto da ne“, kaže Romina Herodek.

Specijalno priznanje za postignut uspeh tokom studija dobio je i Aleksandar Trajković, majbolji student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Sada je student prve godine doktorskih studija.

                                  „Ovo priznanje je jedno od najvećih podstreka da nastavimo da radimo kao i do sada, a na ovaj način Univerzitet nam odeje priznanje za sav uložen trud do sada. Biti najbolji nije teško ako se dobro organizujete i predani ste onome što radite. Trenutno sam zaposlen kao istraživač pripravnik na Mašinskom fakultetu  i planiram da nastavim time da se bavim jer je to bio jedan od mojih ciljeva“, ističe Aleksandar Trajković.

U sklopu svečanosti povodom Dana univerziteta organizovano je niz koncerata, izložbi, predavanja i promocija najnovijih knjiga i drugih izdanja.

Od svog osnivanja 1965. godine do danas na Univerzitetu u Nišu, diplomirala su 75.494 studenta, master akademske studije završilo je 7.429 studenata, a magistrirao je 2.621 poslediplomac i doktorirala su 2.653 kandidata.

Univerzitet u Nišu je osnovan 15. juna 1965. godine, a pet godina ranije formirani su prvi niški fakulteti pod okriljem Univerziteta u Beogradu. Bili su to Pravno-ekonomski, Medicinski i Tehnički fakultet. Danas se u sastavu Univerziteta u Nišu nalazi 14 fakulteta. Pored 11 njih koji se nalaze u Nišu, Univerzitetu pripadaju i Pedagoški fakultet u Vranju,  Tehnološki u Leskovcu i najmlađi Poljoprivredni fakultet koji se nalazi u Kruševcu. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare