Vulin o Hrvatskoj i paljenju beskućnika

PREŠEVO

 

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je u Preševu da je “zaista neshvatljivo da jedna zemlja,  koja je članica Evropske unije,  otvoreno propagira fašizam i  otvoreno dopušta da se izliva tolika mržnja prema Srbiji”.

“ Zaista je neshvatljivo da takva Hrvatska postavja Srbiji uslove kada je u pitanju položaj manjina” rekao je Vulin I dodao da je “u pitanju zemlja u kojoj je potpuno normalno da čitav stadion poziva na linč i na ubistvo Srba”.

“ Ali, ono što je opasnije od toga jeste što zvanična hrvatska politika ne čini ninta da se to spreči, da se kazni I zaustavi I da se  ogradi od fašizma,  koji buja u toj državi” rekao je Vulin I dodao da je “to je neshvatljivo”.

Vulin je rekao da je “veoma zabrinut za položaj srpske manjine u Hrvatskoj”.

“Čovek ne može da se ne uplaši i da se zapita kako uopšte žive Srbi u Hrvatskoj sa takvom politikom gde je potpuno normalno da svaki dan imate demonstracije zvaničnih fašista, ustaša koji traže nečiju likvidaciju ili nečije proterivanje”, smatra Vulin.

On je dodao i da Hrvatska “ treba sama sebi najpre da da odgovor da li je bezbedna za Srbe i da li je bezbedna za ljude uopšte, a onda Evropska unija treba da bude ta koja će da najzad progovori i kaže da i je moguće u jednoj zemlji članici EU otvoreno propagirati fašizam, otvoreno mrzeti Srbe i govoriti da su oni krivi za sve, od loših rezultata na testovima do istorijskih neuspeha”, rekao je Vulin.

Na pitanje novinara JUGpressa kako, s druge strane,  komentariše to da proteklog leta nisu zabeleženi incidenti sa turistima iz Srbije u Hrvatskoj, Vulin je rekao  da “ne zna ko je imao ili nije imao problem”,

“Ja želim da niko nema problem I neću  da niko u Srbiji ima problem”, rekao je Vulin I dodao da se on “raduje ako nama sada za Novu godinu dođe hiljade i hiljade turista iz Zagreba”.

“ Zar o tome treba da pričamo, jer treba da tumačimo da smo radosni što neko nije dobio batina na moru? Treba da smo ponosni zato što nikom nije zapaljen automobil? To je valjda normalno. Ali, nije normalno da vičete „Za dom spremni“, da tražite proterivanje Srba i da tražite na stadionu vičete da ćete Srbe pobiti i poklati. I da govorite da su nacionalne manjine krive za loš rezultat na PIZA testu”, rekao je Vulin.

 

Na novinarsko pitanje da  prokomentariše koliko Centri za socijalni rad mogu da pomognu u slučajevima poput onog sa dečacima koji su zapalili beskućnike, Vulin je rekoa da je “  u konkretnom slučaju svako od dečaka koji je učetvovao u tom užasu u Novom Sadu  bio predmet nekih od mera socijalne zaštite”.

“ Kod jednog od njih nije se dovoljno dugo insistiralo na određenim merama, na prvom mestu mislimo udaljenje od porodice”, objasnio je on.

“ Centri za socijalni rad mogu da pomognu, ali ne mogu sami da pomognu i ne mogu sami da reše takve probleme. Tu je zaista potreban mnogo širi obuhvat čitavog društva. Ne može Centar za socijalni rad sam”, rekao je on.

 

Vulin je dodao da se često dešava da kad Centar za socijalni rad da preporuku da se dete izuzme od porodice I uputi u neku instituciju, o čemu  konačnu reč donosi sud, Centar odmah bude izložen velikoj kritici, “kao da on to želi da uradi” I da, kada to ne uradi, opet bude izložen velikoj kritici.

“To su jako osetljiva pitanja, i zaista želim da zamolim i medije i javnost i sve one koji se bave ovim da uvek budemo jako oprezni kada su u pitanju deca,  njihova prava I  njihovo ponašanje,  u krajnjoj liniji”, rekao je on.

Vulin je dodao I da je Ministarstvo rada  prošle godine pokrenulo aktivnost koju, kaže “do sada niko nije radio”, a to je organizovan odgovor na problem dece sa smetnjama u ponašanju.

“Povećali smo kapacitete kroz tzv, pit program, proširili ga u još nekoliko opština u Srbiji da bi smo omogućii da deca sa smetnjama u ponašanju ipak mogu da dobiju odgovarajuću pomoć. Nije to lako, ni jednostavno, zahteva ljudi i troškova,a li to ćemo raditi i sa time ćemo se boriti”.

Vulin smatra I da je “ jedan od načina da se borimo i sa ovakvim pojavama uvođenje institucije dečijeg ombudsmana. Ja se nadam i da će ta institucija značajno pomoći upravo da skrenemo pažnju na probleme koje imaju naša deca u ovom modernom svetu u kome živimo, ali naravno i da ih rešavamo”, rekao je Vulin .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare