Vučković u Arapovoj dolini : Stradali smo od evropskih vrednosti

LESKOVAC

 

Član Gradskog veća  grada Leskovca Božidar Vučković rekao je danas,  na obeležavanju 75-a godišnjice  od streljanja Roma, Srba i Jevreja u Drugom svetskom ratu u Arapovoj dolini kod Leskovca da smo “od evrsopkih vrednosti stradali”.

 

“Moram da primetim da mi, pomalo pomodarski, zagovaramo neke nove evropske vrednosti, a od evropskih vrednosti smo stradali, od onih kultura koje su ovde boravile na ovaj ili onaj način”, rekao je Vučković  koji je I predsednik Gradskog odbora Pokreta socijalista.

 

Polaganjem venaca na spomenik u Arapovoj dolini kod Leskovca  danas  je  obeležena  75-a godišnjica od streljanja Roma, Srba i Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Predstavnik  lokalnih vlasti u Leskovcu Božidar Vučković  rekao je da su dan  kada je 310 ljudi  streljano,  od toga 293 Roma, 11 Srba i 6 Jevreja, Ujedinjene nacije 1948. godine dekleracijom  proglasile Dan prava čoveka.

„Ova dekleracija je obeležila nešto što je univerzalno za sve ljude koji su stradali, koji su imali pravo na ravnopravnost, na suživot, na svoju kulturu, na ekonomski i svakoliki društveni razvoj”, rekao je Vučković.

 

 

“Moram da primetim da mi, pomalo pomodarski, zagovaramo neke nove evropske vrednosti, a od evropskih vrednosti smo stradali, od onih kultura koje su ovde boravile na ovaj ili onaj način, rekao je Vučković  koji je I predsednik Gradskog odbora Pokreta socijalista.

“Zaboravljamo univerzalne vrednosti koje nas dovode u poziciju jednakih, ravnopravnih i onih koji mogu na ovim prostorima da žive. Nema zajedničkog života ako se podvajamo, nema zajedničkog života bez zajedničkog uvažavanja i stvaranja jednakih uslova kako bismo ostvarili neki zajednički uspeh i boljitak bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost,  “ dodao je on.

Komemoracija povodom ovog događaja održana je u Leskovačkom kulturnom centru

Leskovački istoričar , Živojin Stojković, rekao je da je ovo jedan od najvećih zločina u ovom kraju, te da bi način obeležavanja morao biti mnogo veći i da sam grad Leskovac mora mnogo više pažnje da posveti  čuvanju sećanja na ovaj zločin.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Idi odakle si došao
Idi odakle si došao
7 godine pre

Činjenica da ovaj julovac i dalje truje Leskovčane svojim plemenskim vrednostima.Umeste da shvati značaj “kolevke civilizacije” i prilagodi svoje moralne norme tim vrednostima, on i dalje misli da unovčava svoju demagogiju.Čovek koji je prizivao sve ratove, a u nijedan nije bio,čovek koji proziva evropske civilizacijske vrednosti, a redovno ih posećuje kao turista je čovek čije su moralne norme ostale na njegovom plemenskom nivou.

Živeo Boža
Živeo Boža
7 godine pre

Odmah pozvati sve Srbe na bojkot Nemačke robe i svega što dolazi iz Nemačke.Obustaviti svaku saradnju i prekinuti ekonomske i političke veze sa Nemačkom.Tako će Srbija pokazati doslednost u konstantnoj borbi protiv okupatora.Živela Srbija.