Vučić i Lajen označili početak radova na pruzi Niš-Brestovac

NIŠ

     U Donjem Međurovu danas su počeli radovi na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10, a početak radova simbolično su, pritiskom na taster, označili predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ukupna vrednost modernizacije te deonice iznosi 59,9 miliona evra, a 75 odsto se finansira iz bespovratnih sredstava obezbeđenih iz fonda IPA 2015, a 25 odsto budžeta Srbije. Predsednik Vučić je ovom prilikom  poručio da Niš postaje centar, središte svih balkanskih koridora, balkanskih raskrisnica zahvaljujući EU. Predsednica EK Fon Lajen je rekla da snažno podržava evropske integracije Srbije.

    “Ne znam da li su svi dobro razumeli šta je to što smo danas potpisali i šta smo to danas otvorili i pokrenuli. Nalazimo se u Donjem Međurovu između Niša i Brestovca i tu će  biti urađena pruga od 23 kilometra  koju će 75 posto svojim novcem da finansira Evropska unija. Dakle od skoro 60 miliona evra, 45 miliona evra daje EU. To je za nas veliki novac ali i ogroman podstrek i veliko poštovanje koje ste pokazali i ogromna zahvalnost sa naše strane za sve što  ste uradili za našu zemlju”, kazao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji se zahvalio Ursuli fon der Lajen što je  danas u Nišu naglasivši da teško da postoji porodica čija je sudbina tolikoduboko i čvrsto vezana za Evropsku uniju kao što je njena porodica.Njen otac je bio zvanični službenik u evropskom Briselu još 1958. godine. Dodao je da iz tog razloga niko od nje bolje ne zna šta predstavljaju fundamentalne evropske slobode oličene u slobodi kretanja robe, ljudi, usloga i kapitala.

    Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučuć je istako da je pruga Niš Brestovac važna za nas ali i za Evropu jer nas sapaja sa njom. Ona ide od Beča, Budimpešte preko Novog Sada, Beograda, Niša, do Skoplja, Soluna, Atine.

    “Za nas je važna jer spaja Niš sa Leskovcem, Leskovac sa Vranjem a zatim, naravno, i sa Sevrenom Makedonijom i Grčkom. To će biti jedan od najvažnijih puteva koji spaja jug i centralnu Evropu, jug i sever Evrope”, kazao je Vučić.

   Vučić je dodao da se od evropskih grantova finansiraju i radovi na pruzi od Niša i Dimitrovgrada.

   “Evropska investiciona banka nam pomaže finansiranjem izgradnju pruge  Niš – Dimitrovgrad, posebno elektrifikaciju dela pruge  Sićevo- Staničenje- Dimitrovgrad što je od ogromnog značaja jer je to koridor. Za nas su važni Niš, Bela Palanka, Pirot, Dimitrovgrad. Ali je važno što će do Sofije i Istambula moći da idu oni iz Beča, Budimpešte, Minhena i svakog drugog  grada iz centralne Evrope, upravo preko Beograda, Niša i Pirota uz podršku Evropske unije”, kazao je Vučić.

    Najavio je da će uskoro biti potpisan i ugovor za prugu Beograd-Niš i kaže da će vrednost radova biti oko 1,8 milijardi evra.

   “Naši su vozovi do sada ovom prugom išli između 26 i 40 kilometara na sat. Sada će moći da idu i 120 kilometara na sat na ovoj deonici.Uveliko vodimo razgovore i uskoro ćemo potpisati ugovore za prvu deonicu između Beograda i Niša. To je ukupno 243 kilometara a 230 kilometara radimo sa Evropskom komisijom. To je oko 1,8 milijardi evra i dobijamo ogromna  bezpovratna finansijska sredstva od Evropske unije. To znači da ćete Beograd Niš moći da putujete dva sata. Nema tih kola koja to na auto-putu mogu da izvedu”, kazao je Vučić.

  Na taj način čuvamo i životnu sredinu, o čemu je govorila i Ursula fon der Lajen, da  postajemo deo evropske zelene agende, da vodimo računa šta  udišemo i kako će ljudi uz veći životni standard, veće plate i penzije, imati i bolji kvalitet vazduha i zemlje i svega što čuva zdravlje ljudi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare