Lajčak: Imamo dogovor, Rosa se povlači, dolazi KFOR, na tablice nalepnice

BRISEL

Imamo dogovor, napisao je danas na tviteru specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i istakao da je dogovor postignut posle dva dana intenzivnih pregovora o deeskalaciji.

Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore na korist građana, napisao je Lajčak, uz fotografiju dokumenta.

U dokumentu se navodi da će se specijalne policije jedinice, koje su sada na Jarinju i Brnjaku, povući sa uklanjanjem barikada, počev od 2. oktobra u osam ujutru, a najkasnije do 16 sati istog dana.

Jedinice Kfora će biti raspoređene na Jarinju i Brnjaku pre početka povlačenja i ostaće oko dve nedelje, kako bi održavale sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja, dodaje se u tekstu.

U drugoj tački sporazuma se navodi da će od 4. oktobra u osam ujutro početi da se primenjuje režim nalepnica, kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, i to će biti privremena mera dok se ne dogovori trajno rešenje.

U trećoj tački dogovora se navodi da će biti formirana radna grupa, koju čine predstavnici EU, Beograda i Prištine, uz predsedavanje EU, kako bi se pronašlo trajno rešenje za registarske tablice na osnovu standarda i prakse EU.

Prvi sastanak te radne grupe biće održan 21. oktobra u Briselu, a u roku od šest meseci radna grupa bi trebalo da predstavi svoje aktivnosti za trajno rešenje na sastanku visokog formata u dijalogu. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare