Vojna bolnica obeležila 141. godišnjicu postojanja

NIŠ

Polaganjem cveća i venaca  na  Spomenik Piramidu stradalim od tifusa koji se nalazi u krugu Vojne bolnice, danas je obeležena 141 godišnjica  od osnivanja jedne od najstarijih  vojnih i medicinskih ustanova u Srbiji.  BoOsnovana je  odmah nakon  oslobođenje grada Niša od Turaka i proglašenja nezavisnosti Kneževine Srbije  pod nazivom “Velika niška vojna bolnica”, na predlog načelnika Saniteta srpske vojske pukovnika Vladana Đorđevića, a po naredbi Vrhovnog štaba srpske vojske.

Ulaskom u Niš, srpska vojska donela pored slobode i zdravstvenu zaštitu. Na početku, pored Đorđevića, radilo je 7 lekara, 2 pomoćnika, 1 apotekar, komandir bolnice i 2 pisara. Do 1881. Godine bila je jedina bolnica, kada je dala presudan doprinos formiranju Okružne bolnice, kao i Pasterovog zavoda 1900.

 “ Punih 141 godinu bolnica je u gradu Nišu sa svojom vojskom i svojim narodom, pružajući zdravstvene usluge i dajući sanitetsku podršku jedinicama vojske. Na nama ,pripadnicima Vojne bolnice Niš je da opravdamo poverenje koje Vojna bolnica uživa u našem narodu i da i dalje svojim radom nesebičnim zalaganjem doprinesemo što boljoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva.” Rekao je danas na svečanosti upravnik Vojne bolnice pukovnik dr Jovica Satojković.

Pukovnik Stanojković rekao je da ima mnogo uspeha na koje su ponosni.

“ Uspeli smo da očuvamo i podignemo nivo naših usluga koje pružamo svojim osiguranicima. U proteklom periodu mi smo se osavremenili sa novom medicinskom opremom i imali smo brojne infrastrukturne radove. Opremili smo dve nove hirirške sale za neinvazivnu endoskopsku hirurgiju i rekonstruisali deo objekta radiologije, gde je ugrađena vredna radiološka oprema.Imamo snažnu podršku Ministarstva odbrane u realizaciji ideje da se u Vojnoj bolnici izgradi Urgentno prijemno blok. To će ovu bolnicu povezati u jednu jedinstvenu funkcionalnu celinu i i na taj način ćemo značajno podići nico i kvalitet naših usluga”, rekao je upravnik Vojne Bolnice pukovnik dr Jovica Stanojković.

Vojna bolnica bila je jedina srpska sanitetska formacija koja je prošla “albansku golgotu” i stigla na ostrvo Vido, gde je nastavila rad. Učestvovala je i u proboju Solunskog fronta, a posle oslobođenja 1918, nastavila je svoj rad na starom mestu, pored Ćele-kule. O tome je danas govorio  Milić Miodrag predsednik društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije u Nišu.

“Naše društvo bilo je inicijator obnove ovog spomenika  autora Riste Jovanovića , Nišlije. Spomenik je podignut u vreme rata 1915. Godine . Oktobra meseca je Vojna bolnica krenula za srpskom vojskom i sa njom bila do oslobođenja. Lekari ove bolnice su zaustavili pomor srpske vojske na ostrvu Krf. Ti lekari koji su ovde radili , koji su ostali živi bili su svedoci stradanja za čitavo vreme rata srpske vojske do 1918. Godine . Ponosimo se entuzijazmom, ljubavlju , ponosom tih lekara prema srpskim vojnicima ali i prema zarobljenim austrougarskim vojnicima koji su nam doneli pegavi tifus. Lečeni su ovde kao i srpski vojnici. Humani odnos srpskih lekara je primer u istoriji.- ljuti protivnici u boju, u bolnici su bili zbrinuti. Neka ovaj spomenik ostane večna uspomena za dane kada je srpska vojska stradala ne samo od oružja nego od podmukle bolesti , pegavog tifusa. Kao što je valjevska bolnica bila poznata, tako mora biti poznata i Vojna bolnica u Nišu, rekao je danas, nakon polaganja venaca i cveća na Spomenik”, rekao je Milić Miodrag predsednik društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije u Nišu

Ranjene i bolesne niški vojni lekari zbrinjavali su i u Drugom svetskom ratu, naročito posle savezničkih bombardovanja i bitaka na Sremskom frontu. Isti zadatak Vojna bolnica obavljala je i tokom NATO bombardovanja 1999.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare