Počela „Svetosavska nedelja“

VRANJE

U čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa Svetog Save sinoć je  u Vranju je otvorena prosvetno-kulturna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja“.

Ovaj značajan događa, koji se u Vranju organizuje 29. godina, počeo je  multimedijalnom izložbom „Sveti Sava Srpski“, u galeriji Narodnog muzeja, čiji jeautor dr Andrej Vujnović iz Istorijskog muzeja Srbije.

Autor je ovom postavkom želeo da što potpunije približi javnosti Savin svetovni i duhovni put, kao i veličinu i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i celokupnu srpsku istoriju i kulturu.

Postavku čine arhivska građa, kopije fresaka, ikona, fotografija, ličnih predmeta i relikvija Svetog Save.

Autor je ovom postavkom, želeo da što potpunije približi javnosti Savin svetovni i duhovni put, kao i veličinu i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i celokupnu srpsku istoriju i kulturu.

„Izložba prikazuje svetovni život Rastka, trećeg sina velikog župana Raške Stefana Nemanje, njegovo odstupanje od zemaljske vlasti, odlazak na Svetu Goru i zamonašenje pod imenom Sava, rad na sticanju autokefalnosti i autonomije Srpske pravoslavne crkve u Nikeji gde je postao i prvi srpski arhiepiskop. Prikazani su i Savini državotvorni, državnički i diplomatski poslovi, kojima je izdejstvovao međunarodno priznanje Srbije za kraljevinu, kao i njegovi svestrani doprinosi na polju prosvetiteljstva, književnosti i ktitorstva (obnova manastira Hilandar, podizanje Žiče, Studenice i drugih manastira), koji su Svetog Savu učinili najznačajnijom ličnošću u istoriji srpskog naroda“, rekao je autor.

Na otvaranju je govorio gradonačelnik dr Slobodan Milenković koji je rekao da je učinak Svetog Save bio od velike važnosti za doba u kojem je on živeo i stvarao.

,,Polazeći od uverenja da je prosveta ključ razvoja jedne nacionalne kulture, civilizacije i nezavisne države, naročito se zalagao za njeno unapređenje. Mirio je zavađenu braću, ali i Srbe sa svojim susedima i unosio mir među svim balkanskim narodima. Ljubav prema hrišćanstvu koju je proneo svetom, odražavala je njegov stav da se dobro dešava onda i samo kada je utemeljeno na načelima istine, blagostanja i vere. Dok god se ovim principima vodimo, dok god pratimo predanja i duhovna usmerenja prosvetitelja Save, možemo sa sigurnošću da kažemo da postoji bolje sutra za nas i za generacije koje će doći“, rekao je dr Milenković.

On je dodao da su velika odricanja pratila stvaralaštvo Save, a danas se i nama nameću mnogobrojna iskušenja.

„Ne zaboravimo da pred njima ne smemo da pokleknemo, ni ustuknemo, i da je naš zadatak da se se suočimo sa  vrlinama kojima nas je Sava naučio. Zato, neka nas i ubuduće dani kada slavimo lik i delo Save Nemanjića podsete da u životu i radu moramo, kao i on, biti umereni, nenametljivi i skromni. Sledimo prave duhovne vrednosti i put očuvanja i nadograđivanja kulturnog bogatstva. Neka živi uspomena i sećanje na Svetoga Savu, koje ćemo najdalje sačuvati ukoliko u srcu stalno nosimo plemenitost i istinoljubivost”, rekao je gradonačelnik.

U svetosavskom programu su učestvovali članovi Hora Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare