Višedecenijski nemar na  Južnoj Moravi

VRANJE

 

U okviru priprema za veliko sređivanje Južne Morave Odred izviđača „Zavičaj 1093“ Vranje obavio je kopneni obilazak gornjeg toka reke od sela Ćukovac do Vranjske Banje.

Starešina Odreda Jovan Kocevki ističe da im je namera bila da ovu  deonicu prođu kopnenim putem kako bi stekli pravu sliku o stanju leve i desne obale reke. Kaže da je višedecenijski nemar rezultirao tužnim stanjem Južne Morave.

“Bili smo svesni opasnosti samog poduhvata pa smo pozvali isključivo spremne izviđače da taj posao i urade. Već u startu smo se susreli sa problemom koji nas je pratio skoro čitavo vreme skrininga. Više nismo mogli da govorimo o teško prohodnom terenu, već o kompletno nepristupačnom, koji karakteriše izuzetno visoka trava, obilje kopriva, gusto šiblje i rastinje koje ne dozvoljava prolazak kroz njega dok se ne preduzme krčenje ili seča. Ovakvi pojasevi su veličine od 5 do 50 metara od obale i karakteristični za skoro 90 odsto jedne i druge obale”, kaže Kocevski.

On dodaje da je obalu zahvatila velika erozija i da je reka upala u svoj tok od 4 do 12 metara gde su se stvorile okomite obale. Skoro je nemoguće ući u reku, a da se ne doživi veća povreda.

“Ukoliko bi se organizovali radovi na čišćenju Južne Morave neophodno je prvo osloboditi obale od rastinja i stvoriti uslove za prilaz teške mehanizacije koja bi uklonila veliku količinu balvana koji se nalaze u samoj reci”, kaže Kocevski.

Detaljni skrining Južne Morave urađen je pre dve godine kada je ekipa izviđača preveslala čitav tok reke, snimljena je situacija i obeležene su kritične tačke opasne po izlivanje reke.

Izveštaj je  dostavljen svim relevantnim institucijama i očekuje se da radovi na sanaciji korita Južne Morave krenu u septembru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare