Prvi roman novinara Vojkana Ristića

VRANJE

U izdanju kuće „Čigoja štampa“ iz Beograda, svetlost dana je ugledao roman „Engleski izdavač“ Vojkana Ristića  iz Vranja.

Urednik knjige je  profesor sociologije kulture dr Ratko Božović, a recenzent književnik Zoran S. Nikolić.

„U prvom Ristićevom romanu upečatljivo je što u ovom dinamičnom štivu po junake podjednaku opasnost predstavlja i strani neprijatelj i nacionalni korpus kome pripadaju, čime je pisac zadovoljio važan uslov u književnosti – da se bavi pojedincem, ne kolektivom. U romanu ima dokaza da i patriotizam čini lični identitet. Patriotizam ovih junaka ogleda se u humanizmu koji nose sa sobom, u ljudskim vrednostima koje masovne (nacionalističke) kampanje redovno zaobilaze. Poseban sloj u romanu je sudar i koegzistencija dva po prirodi prilično suprotstavljena mentaliteta, srpskog i engleskog. Sudar ta dva mentaliteta svodi se na lične relacije, na osnovne ljudske komponente. Zapravo, kada se otklone kolektivni ogrtači ostaju ljudi i ostaje prihvatljiva komunikacija“, navodi u recenziji Nikolić.

Ristić je novinar lista „Danas“ iz Vranja. To je njegova trinaesta knjiga. Pre šest godina objavio je knjigu kratkih priča „Bajke za sva godišnja doba“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare