“Vekovnici” medju najboljim stripovima na svetu u 2017 godini

LESKOVAC

Deveti albuma serijala „Vekovnici“ predavača u Leskovačkoj školi stripa Marka Stojanovića uvrštaven je u izbor najboljih stripova objavljenih u svetu 2017. godine.

Jedan od najeminentnijih strip teoretičara današnjica, Britanac Pol Gravet, autor kultne knjige „1001 strip koji morate pročitati u životu“, knjige koja se čita kao ko je ko u svetskom stripu, svake godine sastavlja top listu najboljih stripova objavljenih širom sveta u prethodnoj godini.

U izbor najznačajnijih strip naslova na svetu objavljenih 2017. godine uvrstio je i deveti album serijala „Vekovnici“, što je drugo veliko priznanje koje ovaj album osvaja i to na globalnom, internacionalnom planu, nakon što je na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu proglašen je za najbolje domaće strip izdanje u konkurenciji od više stotina knjiga i stripova objavljenih 2017. godine.

U obrazloženju ovog priznanja na sajtu Pola Graveta navedeno je da su „Vekovnici 9 saga o istorijskim ličnostima i mitološkim stvorenjima, delo jednog veličanstvenog scenariste i brojnih crtača sa prostora Balkana, od koje će vam se zavrteti u glavi”.

Važno je dodati da su „Vekovnici“ strip serija čija su se čak četiri albuma do sada našla u izboru najboljih svetskih stripova koji sastavlja Pol Gravet, i to 2012., 2013., 2016. i 2017. godine, što je nešto čime ne može da se pohvali ni jedan drugi strip serijal kako u Srbiji, tako i na čitavom Balkanu.

Na serijalu „Vekovnici“ koji je prošle godine obeležio deset godina izlaženja radilo je preko 200 autora sa prostora Balkana, ali i Rusije, Nemačke, Turske, Slovačke i Brazila, objavljivan je u Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Hrvatskoj, Češkoj i Velikoj Britaniji.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milos
Milos
6 godine pre

Koliko ja vidim, to nigde u tekstu nije osporeno. U pitanju jeste sajt Pola Graveta, u pitanju je Gravetov izbor koji on sastavlja uz pomoc svojih saradnika, a Tamburic je jedan od njih. Dalje, nije navedeno da su Vekovnici jedini domaci strip, a na listi najboljih ne možeš biti “samo pomenut”. Takođe, Vekovnici su na toj listi po 4. put, o njima je u prethodnim navratima sasvim dovoljno prisano da bi čitaoci Gravetovog sajta znali o kakvom se serijalu radi.

Sava
Sava
6 godine pre

Pa na sajtu Pola Graveta piše da su Vekovnici uvršteni po izboru Žike Tamburića. A najveće priznanje i najviše teksta je posvećeno Miletu Poštiću za strip “111 recepata za ekstremno srećan život” koji ovde uopšte ne pominjete. Vekovnici su samo pomenuti uz Linije fronta i YU Tarzana.