Osvajačica planinskih vrhova

VRANJE

Posle najviših vrhova Evrope, Azije i Afrike, Valentina Zareva, diplomirana menadžerka iz Surdulice, nedavno je osvojila i neke od najviših planinskih vrhova u Južnoj Americi na Andima.

Ova Surduličanka, koja je zagazila u šestu deceniju života, je pre odlaska u Južnu Ameriku osvojila najviši vrh Balkana, Japana, Evrope i Rusije. U Africi se popela na Uhuru pik 5.895 metara, najviši vrh planine Kilimandžaro.

Zareva je kao članica Planinarskog društva „Strešer“ iz Surdulice bila deo ekspedicije planinara iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Od trenutka kada sam preletela Atlantik i nakon 15 sati leta sletela u glavni grad Perua, moj život poprimio sasvim drugu dimenziju. Dan koji ću svakako zapamtiti je uspon na planinu Vinikunku, 5.080 metara, koju nazivaju “planina boje duge”, jedinstvenu u svetu i koja je pod zaštitom Nacionalnog parka Vinikunka. Tog istog  dana pre i posle uspona gostovali smo u jednoj porodici Inka gde su nam domaćini spremili doručak i ručak. Bila sam oduševljena”, kaže Valentina.

Osim osvajanja „južnoameričkih vrhova“ snažan utisak na nju ostavili su i tamošnji gradovi drevnih kultura. Lima, grad na reci Rimak kojeg sa jedne strane zapljuskuju talasi Pacifika, a sa druge se lelujaju oštri vrhovi Anda pod snegom.

Od gradova u Južnoj Americi planinari iz Evrope su obišli i La Paz, prestonicu Bolivije, koji se nalazi na 3.700 i spada među gradove sa najvišom nadmorskom visinom na svetu.


Usledila je i poseta čuvenom  misterioznom, izgubljenom gradu Maču Pikču.
„Nijedna fotografija, ni video zapis ne mogu dočarati mističnost, lepotu, savršenstvo, mir, duhovnost, kao kad vam sav taj spoj klizi kroz zenice“, kaže Valentina.
Ona ne odustaje od svojih pohoda u osvajanju visina. Njen sledeći poduhvat biće osvajanje Himalaja.

“Svako penjanje je poseban izazov za koji je potrebna snaga uma i tela, “jer mera hrabrosti sa kojom živiš određuje koliko će ti život biti ispunjen”, ističe ona.

Iz tog razloga je formirala Planinarsko društvo “Strešer” u Surdulici, koje broji 50 članova, kako bi pružila šansu ne samo ženama već i muškarcima da osete šta znači biti na vrhu planine i to samo svojom voljom i snagom.

Valentina je sportistkinja nacionalnog ranga Republike Srbije za 2016. i 2017.

U svom gradu proglašena je i za sportistkinju 2017.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare