“Vek pobednika” u Medji

DOLJEVAC

Istovremeno, kad i na ostalih deset lokacija u Srbiji, na Vojnom poligonu u ataru sela Medja, održana je taktičko-tehnička vežba združenih snaga Vojske Srbije ”Vek pobednika”, organizovana u čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. Vojničku osposobljenost i spremnost demonstrirao je ojačani bataljon Vojne policije, u protivterorističkoj operaciji.

Prema rečima brigadnog generala Miroslava Talijana, komandanta specijalne brigade Kopnene vojske, cilj taktičke vežbe sa bojevim gadjanjem u Medji jeste prikazati odlučnost, uvežbanost i vatrene mogućnosti snaga za hitno reagovanje Vojske Srbije.

“To je odgovor na sve izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše otadžbine, Republike Srbije. Izvodjenjem vežbe, snage za komandovanje unaprediće obučenost u komandovanju angažovanim snagama, u ovoj izuzetno kompleksnoj vojnoj operaciji, u realnim zemljišnim i vremenskim uslovima. Angažovane jedinice, unaprediće operativne sposobnosti, za uspešno rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka u datoj situaciji. Ukupno angažovane jedinice, prikazaće svoju realnu snagu, efekte medjusobnog sadejstva i osposobljenost za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka u dejstvu protiv terorističkih grupa.

U vežbi su učestvovale snage ojačanog bataljona Vojne policije, koga čine bataljon za protivteroristička dejstva, ojačan sa dve čete 63. Padobranskog bataljona i četom Trećeg bataljona Vojne policije, uz podršku snaga ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

” Na vežbi je angažovano 350 pripadnika Kopnene vojske i 19o pripadnika Ratnog vazduhoplovstva, 27 borbenih vozila, pet vazduhoplova, deset padobrana, tipa ”Krilo” i trideset desantnih padobrana. Rukovodilac vežbe je potpukovnik Dragan Kužet, najavio je general Talijan.

Simuliran je napad 3o terorista na objekte i ljude, njihovo neutralisanje i uništavanje, odnosno akcija hvatanja i hapšenja odbeglih. U akciji je korišćen i ”Mali Miloš” minijaturna verzija tenka, koji zbog svojih dimenzija može da udje i da se kreće kroz prostorije.

Demonstraciji vojne osposobljenosti pripadnika specijalne protivterorističke jedinice, padobranaca i pripadnika kopnenih snaga, prisustvovali su gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, načelnik Policijske uprave u Leskovcu, Tomislav Ilić, predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina, društava za negovanje slobodarskih tekovina, veterani herojske 63. Padobranske brigade, udruženja penzionera i penzionisanih podoficira.

Inače, Vojni poligon u Medji je jedna od deset lokacija na kojima je danas održana združena, višestepena vežba sa bojevim gadjanjem ”Vek pobednika 1918-2018”, u kojoj je učestvovalo oko 8.ooo pripadnika Vojske sa 645 borbenih sistema.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare