Veći uvoz iz na Kosovo iz centralne Srbije

PRIŠTINA

Kosovo je u prva tri meseca ove godine iz centralne Srbije uvezlo robu u vrednosti od 62 miliona evra, što je rekord kada se posmatra region, prenosi Ljajmi.

U istom periodu iz Albanije je uvezena roba vredna 51,9 miliona evra, vrednost uvoza iz Severne Makedonije iznosi 39 miliona, a iz Crne Gore nešto više od dva miliona evra.

Uvoz iz centralne Srbije, kako podsećaju, bio je u padu 2019. godine zbog uvođenja taksi od 100 odsto za srpske proizvode, ali je vlada Aljbina Kurtija vratila Srbiju na prvo mesto liste najvećih uvoznika.

Prema podacima carine, Srbija je prošle godine sa Kosova uvezla robu u vrednosti od 243,4 miliona evra, iz Albanije je uvezena roba vredna 238,6 miliona, a iz Severne Makedonije 176,4 miliona.

Na izveštaje o uvozu iz Srbije regovao je portparol kosovske vlade Perparim Krieziju, koji je poručio da ovogodišnji uvoz iz Srbije ne može da se poredi sa 2020. godinom, kada su bila stroga ograničenja zbog panedemije, niti sa 2019. godinom, kada je uvedena taksa od 100 odsto, prenosi FoNet.

Dodao je da bi, ako se naprave poređenja sa 2017. ili 2018. godinom, svi bili prinuđeni da govore o realnom padu uvoza iz Srbije za trećinu.

Krieziju je na Fejsbuku napisao da se retko govori i o kontinuiranom rastu trgovinske razmene, posebno sa prijateljskim zemljama poput Nemačke, Turske i Albanije.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare