Rekordna proizvodnja meda u ovoj godini ali Srbija ipak povećava zvoz

BEOGRAD

Proizvodnja meda u ovoj godine biće rekordna s obzirom na povoljne uslove za cvetanje bagrema, ali za dalji razvoj ovog sektora potreban je snažniji plasman na inostrana tržišta na kojima postoji sve veća potražnja za medom, ukazali su članovi Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije.

Predsednik Grupacije Srbislav Vidojević je naveo uvoz meda, za razliku od prethodnih godina, intenzivno raste i u prva tri meseca uvezene su 222 tone, što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, a najviše smo uvozili iz Moldavije, Rusije i Novog Zelanda.

On je naveo da su u istom periodu izvezene 554 tone meda, u vrednosti od skoro tri i po miliona evra, što je 31 odsto manje u odnosu na prethodne godine. Med smo najviše izvozili u Italiju, Norvešku i Crnu Goru.

Vidojević je precizirao da je u prva tri meseca ove godine izvoz u Italiju porastao za 51 odsto, u Norvešku 28, a u Crnu Goru za 52 odsto, dok je izvoz na nemačko tržište smanjen za 36 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je prošle godine raspolagala sa 976.000 košnica, što je za 44 odsto više nego 2014, ali je četiri odsto manje nego 2020. Pčelarska privreda procenjuje da će broj košnica u ovoj godini ostati na približno istom nivou

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare