VANREDNA SITUACIJA U TRI GRADA I 13 OPŠTINA

 

NOVI PAZAR-ČAČAK-KRALJEVO

Proglašena je vanredna situacija u tri grada i 13 opština Republike Srbije, zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova: u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, na delu teritorije opština: Kosjerić, Prijepolje, Nova Varoš i Ćićevac. Evakuisano je 171 osoba sa ovih teritorija i poplavljeno 710 domaćinstava.

Na terenu su angažovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije,Vatrogasno-spasilačkih jedinica, Žandarmerije, kao i Vojska Srbije.

 

Na predlog Opštinskog štaba za VS opštine Ćićevac, predsednik opštine doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Ćićevac, u naseljenim mestima Mrzenica i Trubarevo, zbog neposredne opasnosti od poplave uzrokovane rekama Zapadna i Južna Morava.

 

Na teritoriji Opštine Trstenik, nivo Zapadne Morave je u stagnaciji i za sada ne preti opasnost od novih poplava. Trenutno se brane tri objekta, a ugroženi i u prekidu su državni putevi drugog reda: Ugljarevo-Vrnjačka Banja (u dužini od oko 50 metara) i Trstenik-Ugljarevo-Lozna-Kraljevo (u dužini od 80 metara) kao i deo puta kod mosta na reci Velika Morava, na putu Paraćin-Čepure-Raševica, kod sela Čepura. Specijalizovana jedinica Civilne zaštite (Odeljenje za spasavanje na vodi i pod vodom) u stanju je pasivne pripravnosti.

 

Na teritoriji Opštine Ljig voda iz korita reke izlila se u selima Štavica, Dići, Gukoš, Cvetanovac, Jajčić, Latković, Moravci i Liplje. Poplavljene su poljoprivredne površine oko 900 hektara i ima štete na usevima.

 

U Opštini Ub, u selu Kožuar,  ponovo se aktiviralo klizište na mestu Đurđevića strana. U prekidu su putni pravci u selima: Sovljak, Zvizdar i Tvrdojevac. Vodosnabdevanje u selima Šarbane i Paljuvi je otežano i vrši se iz cisterni. U selima Zvizdar, Takovo i Sovljak došlo je do porasta nivoa vode u bunarima. Stanovnici se snabdevaju flaširanom vodom.

 

U Novom Pazaru je normalizovano snabdevanje strujom, osim na potezu Bele Vode – Janča, gde struju za sada nema oko 800 domaćinstava i oko 1000 domaćinstava na seoskom području.  Vodena bujica odnela je tri pešačka mosta i jedan u izgradnji, evidentirano je 15 klizišta, brani se 90 objekata,  ugroženo je više desetina kilometara lokalne putne infrastrukture, poplavljeno je između deset i dvadeset hektara zemljišta. Evakuisano je 18 osoba i oni su smešteni u hotele u Novom Pazaru. U naseljima: Šutenovac, Mur, Jaklja oko 30 domaćinstava je pod vodom, Svojbor, Banja kao i poljoprivredno zemljište u selu Postenje. Crveni krst je obezbedio 15 sušilica i određenu količinu hrane, higijenskih paketa i sredstava za dezinfekciju koja će biti podeljena na poplavljenom području. Trenutno su svi vodostaji u stagnaciji i u toku je asanacija terena i objekata u toku narednih dana će izaći komisija za procenu štete.

 

Na teritoriji Kraljeva vodostaji reka su u opadanju. U naselju Grdica mesto Ada voda se povukla oko 15 cm. Na ušću reka, Ibar preseca otok reke Zapadne Morave i usporava oticanje i povlačenje vode sa ugroženih područja. Radi se na utvrđivanju nasipa na reci Zapadnoj Moravi u mestu Grdica. Meštani sela Obrva, Lađevci, Sirča, Cvetke, Adrani i Miločaj uputili su poziv nadležnim institucijama grada Kraljeva za obezbeđivanje cisterne sa vodom za piće. Tokom poplava došlo je do isključenja sa elektroenergetske mreže 265 domaćinstava.

U Raškoj, u naselju Milatkovići, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju. Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja izlila se reka Zapadna Morava u mestima uz samu reku: Vraneši, Podunavci, Gračac, Novo Selo, Vrnjci. Pod vodom se nalaze oranice uz reku, u dužini od oko 15 kilometara. Nema ugroženih domaćinstava. na teritoriji opštine Vrnjačka Banja.

 

U Opštini Topola ugrožena su postrojenja vodozahvata u selu Jarmenovci, sa kojeg se građani Topole snabdevaju vodom za piće. U selu Natalinci, kod Rače, zbog naglog porasta reke Jesenice, ugroženo je  devet domaćinstava u selu Saranovo. Crveni krst je snabdeo vodom domaćinstva. Na magistralnom putu Rača-Topola saobraćaj je normalizovan. Stanje na terenu se stabilizuje. Nema izlivanja vodotokova.

 

U Čačku, nivo reke Čemernice je opao za šest metara i voda se povukla u korito. Vodostaj Zapadne Morave, kod  hale KK “Borac” opao je za metar. Svi putni pravci su prohodni, osim putnog pravca Čačak-Guča. Za saobraćaj je zatvoren železnički saobraćaj na relaciji Čačak-Požega. Vodostaj reke Bjelice u Lučanima je u opadanju od 547 cm. Putevi preko Pilatovića i ulica Dragiše Mišovića u Guči su još uvek zatvoreni za saobraćaj. Bez struje je oko 60 domaćinstava. Domaćinstva u selu Dljin su pod vodom i još uvek im je nemoguće prići

 

Na teritoriji Užica, na području Lužničke doline, usled plavljenja reke Lužnice poplavljeno je 520 hektara povrtarske kulture – malina, jagoda, pšenice i kukuruza.  Nizvodno od Sevojna, usled plavljenja Đetinje  pod vodom je1500 hektara  šargarepe, pšenice, kukuruz, povrtarske kulture, maline, jagode. Na ostalim područjima pod vodom je još 120 hektara  zemlje zasejane pšenicom, malinama, povrćem, kao i 300 hektara zemljišta zasejanog drugim poljoprivrednim kulturama. U Mokroj Gori je srušen most preko reke Drugančice, tri mosta su oštećena, evidentirano je 20 klizišta, a u prekidu je 15 lokalnih putnih pravaca. 80 domaćinstava je ostalo bez vode, zbog prekida dva lokalna vodovoda – na Omaru i Rujevcu. Situacija u Arilju se normalizuje. Vodostaj na Rzavi i Moravici je u opadanju i reke se povlače u korita. Na području Bajine Bašte 56 domaćinstava, u zaovinskim zaseocima, neće imati struju, zbog čega se radi na nabavci agregata. Vodostaj Drine je u blagom porastu. Situacija u Opštini Požega se normalizuje, voda u rekama Đetinja, Skrapež i Moravica se povukla u svoje korito. U devet prijepoljskih mesnih zajednica polomlljeno je 125 bandera i snabdevanje građana električnom energijom je otežano, a zbog kvara na dalekovodima bez električne energije je oko 1030 potrošača. U pet  novovaroških mesnih zajednica polomljeno je 108 bandera, a visina snežnog pokrivača na nekim mestima je i 70 cm, pa je snabdevanje električnom energijom otežano. Putni pravci u na pojedinim mestima su zakrčeni polomljenim drvećem. Usled kvarova na dalekovodima bez el. energije je oko 650 potrošača u Kokinom Brodu i oko 60 potrošača u selu Božetići. U Priboju, usled kvarova na dalekovodima, bez struje je oko 800 potrošača. Na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš bez napajanje električnom energijom je 2540 potrošača.

 

U Obrenovcu su ugrožene mesne zajednice Poljane, Konatice i Draževac, koje se nalaze na nebranjenom delu reke Kolubare, koja se izlila kod mosta u Poljanima.Deo stanovništva iz Draževca se samoinicijativno evakuisao. Na teritoriji Obrenovca postoji 40 stambenih objekata ugroženih klizištem. Nivo reke Kolubare opao je za metar i očekuje se pad plavnog talasa.

 

Vodostaj reke Save kod Šapca je za 2 cm viši od jutros izmerenog. Na sektoru Šabac-Badovinci uvedena je vanredna odbrana od poplava.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare