Vanredna situacija u Leskovcu i mere: Nema zabrane okupljanja na otvorenom

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca i komandant Kriznog štaba Goran Cvetanović proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji grada Leskovca zbog nepovoljne epidemiološke situacije i povećanog broja hospitalizovanih pacijenata. Pri tom je usvojeno i niz mera koje će važiti od 13.-27. jula u cilju suzbijanja epidemije virusa kovid-19. Cvetanović je pojasnio da je do ovoga dovelo nepoštovanje ranijih preporuka Kriznog štaba.

„Kafići i restorani su radili do dva sata izjutra iako je preporučeno vreme bilo do 23 sata. Ja sam zvao načelnika MUPa i pokušali smo preventivno da delujemo, međutim pošto vidimo da većina radi i produžava radno vreme, a činjenica je da imamo veći broj zaraženih i među mlađom populacijom, kao i veliki broj pacijenata sa težom kliničkom slikom i na kiseoniku moramo da delujemo preventevno.”

Rad ugostiteljskih objekata ograničava se na period od 21-06 sati za ugostiteljske objekte zatvorenog tipa, a od 23-06 sati na otvorenom prostoru.

U ugostiteljskom objektu, kockarnici i kladionici u zatvorenom prostoru broj gostiju se ograničava na minimalno četiri kvadratna metra korisne površine po gostu.

Gosti moraju koristiti zaštitne maske, a na stolovima je obavezno sredstvo za dezinfekciju, a preporučuje se odlaganje svih svadbi, krštenja i žurki na period od 14 dana.

U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu.

U obrazovnim ustanovama treba odložiti sve skupove i svečanosti, a prijemne i druge ispite sprovoditi uz primenu svih mera zaštite.

Zabranjuje se rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara na vremenski period od 14 dana. Pojačane mere opreza obavezne su za verske objekte, kozmetičke , frizerske salone, fitnes centre. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitne maske, redovno provetravanje i dezinfekcija vozila. Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz u vozila javnog prevoza.

Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost. U prodajnim objektima broj potrošača treba organizovati na najmanje 6 kvatranih metara po potrošaču. Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne milicije redovno će kontrolisati sprovođenje naloženih mera. JKP “Komunalac” je naloženo da pojača dezinfekciju javnih površina sa većom frekvencijom stanovništva, a posebno oko zdravstvenih ustanova.

Rad kovid ambulante Doma zdravlja Leskovac je od 7-22 časova, a ukoliko se trend porasta broja pacijenta nastavi, Dom zdravlja Leskovac otvoriće još jednu Covid 19 ambulantu.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ja
ja
11 meseca pre

ograničava se na period od 21-06 sati ” nije li obratno od 06-21 sati ?
sto se tice nasih stambenih zgrada one se bas odrzavaju i ovako pa i dezinfekcije ce biti..u lift ne sme da se udje koliko su dobri