MASA zahteva hitno oslobađanje iz zatvora dr Vladimira Mentusa i poštovanje osnovnih ljudskih prava svakog demonstranta i demonstrantkinje

BEOGRAD

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) zatražila je hitno oslobađanje iz zatvora dr Vladimira Mentusa i poštovanje osnovnih ljudskih prava svakog demonstranta i demonstrantkinje
 
“Nakon informacija da je naš kolega dr Vladimir Mentus uhapšen i osuđen na 30 dana zatvora, Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) zahteva njegovo puštanje na slobodu, kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava svakog demonstranta i demonstrantkinje. Slučaj kolege Mentusa nije usamljen, jer smo upoznati sa nekoliko slučajeva privođenja i određivanja pritvora bez zakonski odgovarajućeg tretmana, sa prekomernom upotrebom sile, gde su osobe zastrašivane i nije im data mogućnost da se obrate pravnom zastupniku.
MASA najoštrije protestuje i pridružuje se zahtevima šire javnosti da se hitno obustavi prekomerna upotreba sile i nezakonito postupanje MUP-a prema demonstrantima i demonstrantkinjama. U ovim izuzetno teškim vremenima, kada se epidemiološka situacija radikalno pogoršava, i kada nezadovoljstvo građanstva ne dobija nikakav odgovor od nadležnih institucija, smatramo da je prevashodna odgovornost na policiji i tužilaštvu da ne dozvole da se pravni poredak i sigurnost građana nepovratno uruše.
Ovim putem pozivamo sve koji se protive ovakvoj nezakonitoj praksi da potpišu Peticiju za oslobađanje iz zatvora dr Vladimira Mentusa i poštovanje osnovnih ljudskih prava svakog demonstranta i demonstrantkinje; navodi se u saopštenju.

Foto: Institut društvenih nauka

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare