Usvojen set smernica za zaštitu novinarstva

STRAZBUR

Savet Evrope usvojio je set smernica koje imaju za cilj da osiguraju zaštitu novinarstva i bezbednost novinara u svojih 47 država članica.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, izjavi je da novinari i slobodni mediji igraju važnu ulogu u svakom demokratskom društvu.

Njima mora biti dozvoljeno da proveravaju one koji su na vlasti i da otkrivaju korupciju, a da je dužnost Saveta Evrope da brani slobodu izražavanja i da zaštiti novinare.

Smernice predstavljaju predlog konkretnih mera koje je neophodno sprovesti kako bi se sprečilo kršenje slobode medija i zaštite slobode izražavanja.

Pored liste zahtev za istrage ubistva i napada na novinare, za koje je neohodno da budu temeljne i pod budnim okom javnosti, smatraju da je neophodno da država uspostavi efikasan pravni lek žrtvama i njihovim porodicama, uključujući besplatnu pravnu pomoć, novčanu naknadu, medicinsko i psihološko lečenje, preseljenje i smeštaj.

U cilju suprotstavljanja nekažnjivosti, Komitet SE naglašava da je potrebno i zakonom propisati kazne za javne službenike koji svojim radom sprečavaju ili ometaju istragu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare