Pogoršana sloboda medija u svetu

PARIZ

Reporteri bez granica su objavli godišnju svetsku rang listu slobode medija, koja ukazuje da je došlo do pada slobode medija na globalnom nivou.

“Svi pokazatelji ukazuju na pogoršanu situaciju u oblasti slobode medija u svetu. Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu”, izjavio je generalni sekretar Reportera bez granica, Kristof Deloar.

Reporteri bez granica su ocenili da je situacija s nezavisnim medijama takođe zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su “verske, koje su neprijateljske raspoložene prema slobodi informisanja”, ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.

Ova organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. godine u taj spisak. Srbija je ove godine na 59. mestu, dok je prošle godine bila na 67, a najslabije je bila pozicionirana 2010. godine kada je bila na 85. mestu.

Stručnjaci iz Srbije, zaključuju da je uspon Srbije iznad svega posledica ukupnog pogoršanja medijskih sloboda u Evropi i ostatku sveta.

Već šest godina na prvom mestu liste se nalazi Finska, a prate je Švedska i Norveška.

SAD je na 44. mestu, Avganistan na 120., Rusija na 148., dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja i Eritreja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare