Pulicerove nagrade 2016

NJUJORK

Associated Press je dobio Pulicerovu nagradu za javnu službu za izveštavanje o zloupotrebama u industriji morske hrane, koja je pomogla oslobađanju 2000 radnika, dok kompanije Reuters i New York Times dele nagradu za fotografiju za sliku evropske izbegličke krize.

 

Pobednička AP reportaža „Plodovi mora od robova“ je istraživanje o maltretiranju radnika u jugoistočnoj Aziji, odakle se vrši snabdevanje američkih supermarketa i restorana.

Reportaža u seriji od 10 članaka, je rezultirala oslobađanjem 2000 prinudnih radnika i sveobuhvatne reforme. Reuterovo foto izveštavanje o migrantima sa bliskog istoka koji dolaze u Evropu je vodio iz Grčke Janis Behrakis, urednik fotografije za Grčku i Kipar, i Guardianov fotograf godine za 2015. godinu.

Tim je napravio seriju slika migranata u prepunim i oronulim plovilima, kao i u njihovim prvim trenutcima dolaska u Evropu.

„Pokazali smo svetu šta se dešava, a svet je pokazao da mu je stalo. Humanost je još uvek živa. Omogućili smo da se glas ovih nesrećnih ljudi čuje. Sada sa Pulicerom, smatramo da je naš rad i profesionalno prepoznat.“ izjavio je Behrakis.

New York Times sa rekordnih 117 Pulicerovih nagrada, dodao je još dve nagrade svojoj kolekciji, uzimajući nagradu za međunarodno izveštavanje, pored već pomenute foto nagrade.

Boston Globe, Tampa Bay Times i magazin New Yorker takođe su osvojili po dve nagrade. Ovo je stoti put da se dodeljuje Pulicerova nagrada, dobitnici nagrada u 21 kategoriji, uključujući novinarstvo, muziku, dramsku umetnost i književnost proglašeni su na njujorškom univerzitetu Kolumbija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare