USVOJEN LOKALNI AKCIONI PLAN ZA UNAPREĐENJE POLOŽAJA ROMA

LESKOVAC

Na  današnjoj sednici  Gradskog veća usvojen je Lokalni akcioni plan za sprovođenje strategije za unapređenje položaja Roma grada Leskovca za period od 2016. do 2019. godine. Lokalni akcioni plan predviđa promene koje će biti ostvarene u lokalnoj zajednici, a koje su značajne za život Roma, rekao je koordinator nacionalnih manjina Vasip Bakić .

„Novim Akcionim planom dat je veliki značaj projektima EU, zahvaljujući kojima su u poslednje tri godine postignuti veliki rezultati. Dobili smo teretno vozilo, koje je od velikog značaja za romsku populaciju, posetili smo svih 14 neformalnih romskih naselja, kao i sve osnovne škole u gradu. Zahvaljujući dosadašnjem Lokalnom akcionom planu, u neformalnom i neurbanom romskom naselju Slavko Zlatanović urađen je plan detaljne regulacije, što je veliki rezultat.

Ovim dokumentom obuhvaćeni su strateški i osnovni ciljevi i sledeće oblasti: obrazovanje, zdravstvo, kultura, stanovanje, zapošljavanje, infrastrukutra, sport, položaj žena i administracija. Bakić je rekao da, kao član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, očekuje da se za Rome u budućnosti izdvajati ogromna sredstva, u okviru Druge dekade Roma.

„Zahvaljujući lokalnom akcionom planu mi možemo da konkurišemo za sve projekte, tako da se nadamo da će preostale ulice u naselju Slavka Zlatanovića da budu asfaltirane, kako bi ono naselje postalo urbano. Veliki značaj posvećen je i obrazovanju romske dece, i pomaci i uspesi su očigledni, u svim osnovnim školama deca idu redovno u školu, počev od pripremne predškolske nastave pa do srednjih škola“, rekao je Vasip Bakić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare