Uspostavljena finansijska stabilnost budžeta grada Vranja

VRANJE

Povodom 100 dana od formiranja novog gradskog rukovodstva, gradonačelnik Vranja  Slobodan Milenković sa saradnicima, govorio je na konferenciji za novinare o učinku nadležnih gradskih službi u različitim oblastima.

„Usvajanjem Rebalansa budžeta i Odluke o dugoročnom kreditu za finansiranje i refinansiranje dugova, obezbeđeni su uslovi za nesmetano funkcionisanje preuzetih obaveza. Uspostavljena je finansijska stabilnost gradskog budžeta. Do sada je isplaćeno 536 miliona dinara, od toga dobavljačima oko 106 miliona, bankama 66 miliona, za stručnu praksu smo izdvojili 22 miliona, a isplaćeno je i oko 3,2 miliona, odnosno polovina iznosa jednokratnih pomoći. Postigli smo dogovor za isplatu naknade za prevoz radnika u javnom sektoru, u osnovnim i srednjim školama i dugovi će biti refinansirani u 18 rata, dok je dogovor sa Predškolskom ustanovom pri kraju. Značajne mere uštede su postignute u sistemu javnih nabavki, gde je po prvi put nivo prihoda veći od rashoda“, rekao je Milenković.

On je dodao da je gradska uprava u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom privrede i državnim sekretarom Draganom Stevanovićem. U razgovorima je, kao jedan od prioriteta, identifikovana zaobilaznica do Industrijske zone. Gradonačelnik je kao pozitivna iskustva naveo uprave Leskovca i Subotice, posebno u segmentu pružanja usluga, napominjući da će do 1. decembra doći do reorganizacije „Direkcije za razvoj i izgradnju Grada“ i Parking servisa.

Rešavanje međusobnih potraživanja sa „Jumkom“, potpisivanje ugovora sa kineskim „Betec Resources“, rešavanje problema u vezi izgradnje fabrike „Ditre Italia“, intenzivni razgovori sa stečajnim upravnicima „Vodoprivrede“, „Novogradnje“, „Navip“-a, „TIV“-a i „Živinoprodukta“, samo su neki od rezultata gradskog rukovodstva, čulo se na konferenciji.

U oblasti infrastrukture izdvajaju se aktivnosti na dekontaminaciji zgrade Pozorišta, izgradnji cevovoda od Prvoneka do Fabrike vode, sređivanju kanalizacije u Industrijskoj zoni u Bunuševcu, radovima na izgradnji Hirurškog bloka.

„Insistiraćemo kod rukovodstva Zdravstvenog centra da se obezbede sanitetska vozila u Vranjskoj Banji i Poljanici, a nastavićemo i sa projektima izgradnje lifta u Domu zdravlja i vozila za osobe sa invaliditetom. Veoma je važno da se i u što kraćem roku formira poseban Fond za pomoć deci oboleloj od maligniteta“, rekao je Milenković.

Prioriteti u oblasti poljoprivrede su osposobljavanje stanica za protivgradnu zaštitu i nabavka 40 meteoroloških stanica, kako bi poljoprivredni proizvođači dobili pravovremene podatke.

Govoreći o turizmu, kulturi i obrazovanju, gradonačelnik Milenković je rekao da je uspešno realizovana manifestacija „Vranjsko kulturno leto“, posebno izdvojivši Piano Summer i P(h)antomfest, kao i podršku Grada u snimanju filma „Vrati se Zone“. Za „Dane Vranje“ ukupno je izdvojeno 1.146.000 dinara, dok su u planu i projekti izgradnje bazena u Vranjskoj Banji, vrednosti 14.5 miliona dinara i Vizitorskog centra, koji je vredan 30 miliona dinara.

U oblasti ekologije urađen je Program za kontrolu napuštenih pasa, a u završnoj fazi su i pripreme za čišćenje Gradske i Sobinske reke. Uskoro će biti potpisani i ugovori sa socio-humanitarnim organizacijama, a položen je i kamen temeljac za lift u Centru za pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite.

Za finansiranje sportskih aktivnosti, u prethodna tri meseca, opredeljeno je 20 miliona dinara, a do kraja godine planirano je još 15 miliona.

U Gradskoj upravi došlo je do kadrovskih promena, a rezultati su zabeleženi u oblasti objedinjene procedure za izdavanje građevinskih dozvola i ozakonjenju nelegalizovanih objekata, rečeno je na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Vranja je izjavio da je zadovojan dosadšnjim radom članova gradskog veća. Ujedno je i demantovao da je u dva navrata davao ostavku na mesto prvog čoveka grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare