Odobreni projekti za inkluziju Roma i Romkinja na lokalnom nivou

BEOGRAD

 

Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko razvojnog programa Evropski PROGRES podržati 16 projekata organizacija civilnog društva koji će doprineti unapređenju položaja romske zajednice u 34 programske opštine na jugoistoku i jugozapadu zemlje. Projekti, za koje je opredeljena podrška u visini od 150.000 evra, su usmereni na sprovođenje mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025. u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i bezbednosti.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske su podržale romsku zajednicu da se aktivno uključi u iniciranje i sprovođenje mera iz Strategije zato što verujemo da je dosledna primena ovog važnog dokumenta najbolji način da se ostvare vidljivi pomaci i unapredi društveno-ekonomski položaj romske zajednice na lokalu“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

Od 39 organizacija koje su dostavile predloge projekata, 25 je prošlo u drugu fazu koja je obuvatala sprovođenje obuka za pripremu predloga projekata i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u cilju njihovog osnaživanja za primenu konkretnih aktivnosti od značaja za romsku zajednicu na lokalnom nivou. Tokom trajanja poziva od 18. maja do 4. jula, Evropski PROGRES je organizovao šest info sesija koje su okupile 63 učesnika.

„Odobreni projekti će prvenstveno doprineti ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju Roma i Romkinja, unapređenju njihovog zdravlja i bezbednosti, posebno zaštiti od požara koji su česti u romskim naseljima. Na ovaj način pomažemo romskim organizacijama, posebno onim koje rade na lokalu, da realizuju ideje koje će doprineti smanjenju nejednakosti i siromaštva romske zajednice koja je jedna od najugroženijih grupa u Srbiji”, navela je Ana Nedeljković, menadžerka Sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Program će pratiti sprovođenje projekata i korisnicima pomoći pružati mentorsku podršku kako bi se obezbedila efikasnost i pravilna implementacija aktivnosti. Projekti će početi da se realizuju u septembru i oktobru 2016. godine.

Lista odobrenih projekata je dostupna na vebsajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/rezultati/sr/.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare