Uskoro otvaranje laboratorije za genetička istraživanja u Nišu

NIŠ

 

Predstavnika američke vojske koja je boravila u Srbiji povodom vojne vežbe „Pustinjski vuk“ krajem juna ove godine, posetila su Klinički centar Niš.

Delegacija iz Amerike, na čelu sa generalom Markom Bartmanom obišla je  Kliniku  za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu. Gost Klinike za kardiohirurgiju bio je i Džim Hejk, osnivač i vlasnik Društva „Duh Amerike“ koja blisko sarađuje sa američkom vojskom i sa kojom Društvo Srpsko-američkog prijateljstva na čijem se čelu nalazi dr Dragan Milić, dogovara i buduću saradnju.

Njihovi domaćini  bili su  direktor Kliničkog centra Niš profesor dr Zoran Radovanović i direktor klinike profesor dr Draganom Milićem. “

Ovom prilikom dogovorena je donacija vedna oko 400.000 evra za otvaranje Laboratorije za genetska istraživanja i HLA tipizaciju, koja će biti prva laboratorija takve vrste u Srbiji.

„Oni su danas ovde da bi vidile na koji način i kako koristimo donaciju koju smo dobili pre oko dva i po meseca i uvere se koliko su nam aparati koje smo od njih dobili pomogli u lečenju pacijenata, ne samo iz Niša, već i sa Juga Srbije koji gravitiraju ka našem Kliničkom centru“, kazao je dr Zoran Radovanović. „Donacija je izuzetno vredna i njen iznos je 400.000 dolara, na čemu smo im posebno zahvalni”  kazao je direktor Radovanović . Dogovorena je saradnja sa nekoliko američkih bolnica.

General Mark Bartman kaazao je da između Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja postoji saradnja u okviru programa državnog partnerstva koji traje već 12 godina

“Kao dobar primer  saradnje nedavno smo imali razmenu sa srpskim vojnomedicinskim timom, pre dve godine smo imali i zajedničku aktivnost na jugu Srbiji, a onda smo zajedno uputili svoje vojnomedicinske timove u Angolu. Bila je to odlična prilika da naši timovi razmene iskustva i tehnike lečenja kod najtežih pacijenata“, kazao je general Bartman.

Zahvaljujući velikoj donaciji koju je američka vojska dala niškoj Kardiohirurgiji, pet aparata lpkose koriste od juna meseca,  broj operacija je sa 250 podignut na 500, kazao je profesor dr Dragan Milić.

„Kompletna oprema koja je donirana našoj klinici je u funkciji i u toku prošle nedelje na Klinici je urađano 12 kardiohirurških intervencija za nedelju dana“, dodao je Milić. „Inače, prosek je pre toga bio 4 do 5 operacija nedeljno“.

Direktor Klinika za kardiohirurgiju dr Milić se ovom prilikom zahvalio i Ministarstvu  zio nadu da će u budućem periodu Klinički centar dobiti  osoblje u dovoljnom broju kako bi uradili i preko 500 operacija na godišnjem nivou i eliminisali liste čekanja.

„Zadovoljstvo mi je da najavim da smo gotovo pred realizacijom velikog projekta obezbeđivanje sredstava za kupovinu opreme za laboratoriju za genetska istraživanja i HLA tipizaciju što će dramitično podići nivo rada i Kliničkog centra i zdravstva juga Srbije. Ovo će biti prva laboratorija te vrste u Srbiji . Zahvaljujući ovoj laboratoriji podići čemo uspešnost rada i kada su u pitanju transplantacije što je priporitet Ministarstva zdravlja. “, rekao je Dragan Milić.

Laboratorija će se nalaziti na Medicinskom fakultetu , a sa njom će rukovoditi Klinički centar i Medicinski fakultet.

Džim Hejk je u ime organizacije „Duh Amerike“ je naglasio da je posnosan zbog toga što može da pomogne srpskom narodu da izgradi budućnost kakvu želi.On je kazao da je organizacija na čijem je čelu  finansijski je podržana od strane običnih Amerikanaca i da je on rlo ponosan da američki narod  brine o Srbiji i Srbima

„Želimo da izgradite bezbednu, prosperitetnu i slobodnu budućnost.Vrlo sam ponosan na sve što radimo sa Klubom prijateljstva jer su prijateljstva jako bitna sli su bitna i za izgradnju prosperitetnih društva“, kazao je Džim Hej.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare