Uskoro drugi upisni rok za srednjoškolce

VRANJE

Osmaci koji se u junu nisu upisali u željenu srednju školu, završni ispit mogu da polažu u drugom upisnom roku. Testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i onaj sa kombinovanim pitanjima biće održani 21, 22. i 23. avgusta.

Pre toga oni učenici kojima nedostaje prolazna ocena iz pojedinih predmeta moraće da idu na popravni ispit koji mora da bude završen najkasnije do 18. avgusta.

Od broja bodova koje učenici osvoje na maloj maturi zavisi da li će uspeti da upišu srednju školu koju žele. Da bi upisao četvorogodišnju srednju školu učenik mora da ima najmanje 50 poena, na osnovu uspeha iz osnovne škole i sa male mature. Na zavšnom ispitu maksimalno može da se osvoji 30 bodova i najviše 70 poena na osnovu uspeha od šestog do osmog razreda.

„Nakon prvog upisnog roka u junu, u Pčinjskom okrugu ostalo je 348 slobodnih mesta za osmake koji se nisu upisali. Od tog broja 63 mesta ima u Poljoprivredno-veterinarskoj i Hemijsko-tehnološkoj školi u Vranju“, kaže prosvetni savetnik, Jovica Stevanović.

On dodaje da se škole pripremaju za uspešno polaganje završnog ispita, određuju se nastavnici koji će da dežuraju i pregledaju testove i supervizori.

„Tokom nedelje biće dostavljeni testovi iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta za polaganje ovog ispita. Testovi će se raditi u dve škole u „Dositej Obradović“ u Vranju i školi „Naim Frašeri“ u Bujanovcu“, ističe Stevanović.

Ista pravila polaganja male mature važe i za avgustovski rok. Učenici će imati na raspolaganju dva sata da reše 20 zadataka. Polaganje počinje u 9 sati ujutru. Mali maturanti sa sobom mogu poneti samo đačku knjižicu i školski pribor. Mobilni telefoni su najstrože zabranjeni.

Prvi nezvanični rezultati biće objavljeni 24. avgusta. Žalbe učenici mogu direktno predati školskim okružnim upisnim komisijama, koje će 25. avgusta primati i rešavati primedbe kandidata koji smatraju da su oštećeni.

Konačni rezultati male mature moraju biti objavljeni najkasnije 26. avgusta do 20 sati. Nakon toga sledi treći i poslednji krug upisa u srednje škole.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare