Uređuju put preko Radana

LEBANE-KURŠUMLIJA

San koji su sanjali godinama i decenijama meštani planine Radan i opština Kuršumlija, Lebane, Bojnik, Medveđa, Leskovac i Prokuplje, postalo je stvarnost. Put preko planine Radan, i  povezivanje dva okruga, Jablaničkog i Topličkog, počeo je polako, ali sigurno da se ostvaruje.

Naime, posle niza aktivnosti, inicijativa s obe strane Radana, aktivnosti Regionalne privredne komore u Leskovcu, turističkih organizacija iz Kuršumlije i  Lebana, Kluba 4×4 Justinijana Prima, Radan klastera i posete Predsednika Republike Aleksandra Vučića 2019. godine Caričinom Gradu, krenuo je jedan od najznačajnih projekata ovog kraja. Put u dužini od 26 km od Dobre Vode – Doma na Radanu do Prolom Banje preko Begovića groba, i od Begovića groba do Gajtanskih vrata (5 km) prema Đavoljoj varoši u najveće izvodi preduzeće Putevi Srbije , uz finansiranje Vlade Republike Srbije.

Deonica od Prolom Banje do Begovića groba sa urađenim zemljanim radovima već pokazuje da će ovde prolaziti savremeni put koji će povezivati dva okruga, i koji će turistički i ekonomski mnogo značiti, jer će povezati Sijarinsku banju, Caričin Grad – arheološko nalazište iz 6. veka, Đavolju Varoš, arehološko nalazište Pločnik, Prolom banju, Lukovsku i Kuršumlijski banju.

Završetak puta se očekuje do kraja iduće godine zbog veoma zahtevnog terena preko planine Radan i nemogućnosti izvođenja radova u zimskom period zbog velikih snegova.

U svakom slučaju stanovnici ovih pet opština i dva okruga, imaju čemu da se raduju jer do skoro ovo je bio nezamisliv poduhvat.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ZoćA
ZoćA
4 meseca pre

KAKO LAŽETE PRVO STE PISALI DA ĆE DA SE ZAVRŠI 22_ge A EVO PROĐE I 23_gd INIJE NI POLA URAĐEN

Spojler