DISIĆ UPRKOS BLOKADI SIMPO STOJI NA ČVRSTIM NOGAMA

VRANJE

Posle dužeg perioda „Simpo“ je odlučio da se obrati javnosti i saopšti kakvo je stranje u firmi nakon odlaska radnika kroz socijalni program, perioda kada proizvodnja nije radila više od osam meseci i odsutstva sa tržišta skoro godinu dana. Istaknuti su brojni problemi, zbog čega je firma stalno u blokadi, ali i planovi za ovu godinu.

Na konferenciji za novinare generalni direktor Slađan Disić je rekao da je od marta prošle godine do danas sa „Simpovog“ tekućeg računa zbog blokada na ime starih dugovanja od 10 i više godina, pre svega, prema lokalnim samoupravama,  skinuto 470 miliona dinara. Tu prednjače Vranje sa 80 i Surdulica sa 23 miliona dinara, zatim  Bujanovac, Subotica, Smederevo.

U ovom trenutku obaveze prema gradu su 52 miliona dinara.

Dugovanja prema javnim preduzećima „Komradu“, „Vodovodu“ i „Novom domu“, čiji je osnivač grad, iznosi oko 60 miliona dinara i za to postoji reprogram.

Nakon isplate socijalnog programa usledile su i brojne tužbe nekadašnjih radnika zbog neisplaćenih zaostalih zarada. Tako da je na ime toga i sudskih troškova isplaćeno 95 miliona dinara.

Spimpo press 1 Simpo press

„Simpo“ je stalno u blokadi, ali uprkos tome uspeo je da dobar deo nagomilanih problema reši uz veliku pomoć države i premijera, rekao je Disić.

„Firma koja je bila pred stečajem u avgustu 2014. godini uspela je da izađe iz krize i stane na noge. Uspeli smo da smanjimo obaveze prema  bankama za preko 11 miliona evra, povećamo kapital firme za blizu 15 miliona evra, prepolovimo rashode i povećamo prihode. Takođe smo uspeli da preko 350 hiljada evra uložimo u novu opremu za Fabriku dušeka u Bujanovcu, izvršimo popravku opreme u Tapetariji i Nameštaju, za blizu 120 hiljada evra. I uspeli smo da na ime zarade radnicima isplatimo 637 miliona dinara ili 5,5 miliona evra.

Što se tiče zarada bile bi sigurno redovne da nije usledila blokada od 4 miliona evra, što su šestomesečne bruto plate za sve radnike u „Simpu“ kojih u ovom trenutku ima 2.509. Ili za nabavku repromaterijala što bi pokrilo tromesečnu proizvodnju.

Zahvaljujući ogromnom naporu celokupnog rukovodstva firme, ali i razumevanju i pomoći države uspeli smo da konsolidujemo firmu. Sada smo pred potpisivanjem ugovora o sporazumnom finansijskom restrukturiranju sa bankama. Reprogram će biti na osam godina otplate sa dve godine grejs perioda uz pogodne kamate.

Primili smo i 158 mladih kadrova koji su neophodni za rad preduzeća“, rekao je Disić.

On je takođe istakao da povezana društva, „Simpo cveće“, „Simpo tepisi“, „Simpo drvo“, „Kondiva“ i Farma na Vlasini idu u ubrzanu privatizaciju, a matično preduzeće biće privatizovano narednih godina.

Normalizacijom proizvodnje i ostvarivanjem zacrtanih planova stvaraju se uslovi da “Simpo” u toku ove godine ostvari dobre rezultate, pa se razmišlja i o blagom povećanju plata zaposlenih, čiji je trenutni prosek oko 220 evra, istakao je Disić.

On je potvrdio da je „Simpo“ prodao jedan svoj objekat koji je bio pod hipotekom, što je bila garancija za dug prema gradu. To  nije u suprotnosti sa zakonom i  lokalna samouprava u svakom trenutku može da aktivira hipoteku, a naša obaveza prema kupcu je da izmirimo taj dug, zaključio je Disić.
Simpo 1 Simpo
Na pitanje novinara da li je gradu u interesu da fabrika radi ili ne, Disić je rekao

da je „Simpo“ po broju radnika najveća firma u gradu i da je grad Vranje trenutno jedina lokalna samoprava u Srbiji koja firmu drži u blokadi.

„Mi imamo svoje ciljeve, a to su da ovu godinu završimo sa pozitivnim rezultatom, potpuno uposlimo kapacitete, što pre se vratimo na stara tržišta, učestvujemo na sajmovima, da imamo zadovoljne kupce, povećamo plate zaposlenima“, rekao je Disić .

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jovan
Jovan
8 godine pre

Ma o cemu prica gospodin Disic, pa Simpo ima negativni kapital od 125 miliona evra, gubitak u 2015.godini od 1,7 milijardi dinara, ukupan ostvaren promet u 2015. od samo 11 miliona evra. Neisplacene plate u ukupnom periodu od 11 meseci, u vrednosti od 7,7 milona evra. Ko god je usao u ekonomsku skolu, ili je domacin covek i brine o kucnom budzetu, savrseno je coveku jasno da je on unistio firmu. Da znaju ljudi, Disic je generalni direktor ove firme punih 12 godina, ne od juce, ne od pre 2 ili 3 godine, punih 12 godina. I da se Vucic nije prevario i pred ovolikom javnoscu obecao pomoc, Disic bi sada bio na nekom boljem radnom mestu, nekom gde ne moze da pravi stetu.