Upotreba SLAPP tužbi za zastrašivanje novinara i branitelja ljudskih prava u Srbiji

BEOGRAD

Centar za ljudska prava Američke advokatske komore (ABA) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) predstavljaju izveštaj o upotrebi strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP tužbi) protiv novinara u Srbiji.

Sloboda štampe i bezbednost novinara ostaju ozbiljna zabrinutost u Srbiji. Novinari, medijske kuće i aktivisti suočeni su sa SLAPP tužbama za istraživanje korupcije ili razotkrivanje zloupotrebe moći i veza između političkih elita i kriminalnih grupa. Nedavni talas tužbi protiv nekoliko medija, uključujući istraživačku platformu KRIK i VOICE, simbol je rastućeg pritiska na nezavisno novinarstvo u zemlji. U svetlu predstojećih parlamentarnih izbora u aprilu, ključno je da političari priznaju strašne posledice pravnog uznemiravanja novinara i otvoreno osude svaki pokušaj ometanja njihovog rada. S obzirom na rastuću pojavu SLAPP tužbi protiv novinara i branitelja ljudskih prava u Srbiji, ARTICLE 19 Centar za ljudska prava Američke advokatske komore (ABA) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) objavili su izveštaj koji analizira domaći pravni okvir, skreće pažnju na međunarodne standard za slobodu izražavanja, razmatra studije slučaja i predlaže preporuke.

SLAPP tužbe su one koje koriste bogati i moćni pojedinci da uguše javnu debatu uvlačeći svoje kritičare u dugotrajne i skupe pravne postupke. Novinari u Srbiji rade u sve neprijateljskijem okruženju gde su često etiketirani kao „neprijatelji koji šire laži” zbog njihovog istraživačkog izveštavanja o temama od javnog značaja.

U ovom izveštaju, ARTICLE 19, Centar za ljudska prava Američke advokatske komore (ABA) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) procenjuju da li su i u kojoj meri srpski zakoni i sudska praksa usklađeni sa međunarodnim standardima o slobodi izražavanja i analiziraju odredbe koje se najčešće zloupotrebljavaju za podnošenje SLAPP tužbi. Pored toga, razmatramo uobičajene obrasce u više primera slučajeva koje su protiv novinara i aktivista pokrenuli javni zvaničnici i drugi moćni pojedinci u poslednjih 10 godina. Na kraju, dajemo preporuke Vladi Srbije i pravosuđu za usklađivanje ključnih zakona sa međunarodnim standardima slobode izražavanja.

Zamira Djabarova, viši pravni savetnik za radna prava i korporativnu odgovornost u Centru za ljudska prava Američke advokatske komore (ABA), rekla je „SLAPP tužbe su oblik besmislenog sudskog spora čiji je cilj suzbijanje govora o pitanjima od javnog značaja. One ne doprinose zaštiti prava, već da uznemiravaju i zastrašuju i da odvrate pažnju i resurse sa osnovnih pitanja od interesa za javnost. Takve tužbe pretvaraju pravosudni sistem u oružje i imaju ozbiljan zastrašujući efekat na slobodu govora koja je tako vitalna za javni interes. Imperativ je da se preduzmu koraci kako bi se smanjila učestalost SLAPP tužbi u Srbiji i ovaj izveštaj daje uvid u to koje praktične promene treba napraviti da bi se to uradilo.”

Roberta Taveri, koordinatorka programa u ARTICLE 19, rekla je: „SLAPP tužbe su jedan od mnogih oblika zastrašivanja sa kojima se novinari suočavaju u Srbiji zbog obavljanja posla od javnog interesa, razotkrivanja krivičnih dela ili pozivanja javnih zvaničnika na odgovornost. Ova taktika uzima ogroman danak novinarima kada su u pitanju mentalno zdravlje i finansijska održivost, što na kraju utiče na mogućnost građana da pristupe pouzdanim i raznovrsnim informacijama.“

Tamara Filipović, generalna sekretarka NUNS-a, rekla je: „Ovaj izveštaj dolazi u pravo vreme jer se u Srbiji od prošle godine povećao broj SLAPP tužbi, bar kada je reč o novinarima. NUNS je zabeležio 30 SLAPP tužbi u 2021. godini i to je samo ono što nam je prijavljeno, a verovatno ih ima mnogo više. Oni koji su žrtve SLAPP tužbi su prvenstveno istraživački novinari i novinari koji pokrivaju važne teme za naše društvo, kao što je npr. seksualno nasilje nad ženama čiji su počinioci javne ličnosti.”

Ovaj izveštaj je deo opsežnog projekta organizacije ARTICLE 19 koja analizira trendove u slučajevima SLAPP tužbi u ključnim evropskim zemljama i koji ocrtava posledice po medije i demokratiju. U decembru 2021. ARTICLE 19 je objavio izveštaj o SLAPP tužbama u Španiji. Ključni nalazi i preporuke iz izveštaja svake zemlje doprineće sveobuhvatnom regionalnom izveštaju o SLAPP tužbama u Evropi, koji će biti objavljen u martu 2022.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare