Unutrašnji dijalog o KiM iz ugla bujanovačkih privrednika

BUJANOVAC

 

Nakon stavova o unutrašnjem dijalogu o KiM i ideji o razmeni teritorija, koje su izneli predstavnici političkih stranaka, iz vlasti i opozicije u Bujanovcu, na ovu temu su za JUGpress govorili bujanovački privrednici – direktor „Bivode“ Nenad Zafirović i vlasnik  televizije „Spektri“ Nedžat Beljulji.

Zafirović i Beljulji su, inače, jedini Bujanovčani koji su zvanično bili pozvani i učestvovali u dijalogu, u formi okruglog stola, održanog sredinom decembra, kojem su prisustvovali brojni privrednici iz Srbije, pored generalnog sekretara predsednika Srbije, Nikolu Selakovića, i direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

Po Zafirovićevim rečima, privrednici su složni u oceni da integracija regiona vodi ka ekonomskom napretku.

„Smatram da vlada jedne države treba da bude u službi ekonomije, da sagleda probleme i prepreke poslovnog sveta i da radi na prevazilaženju istih. Upravo o tome je bilo reči na sastanku“, kaže direktor „Bivode“ i dodaje da su tom prilikom od strane ozbiljnih poslovnih ljudi iznete različite ideje, predlozi i inicijative.

„Vlasnik Alko grupe, Miroljub Aleksić, predlaže otvaranje granica, postoji mogućnost i otvaranja srpskih firmi na KiM, u suštini – poslovanje bez barijera“, naglašava Zafirović.

Ništa od toga, kako je rekao, nije moguće bez stabilnosti.

„Nema ni investicija ni razvoja uz stalne tenzije. Izjave i retorika pojedinaca drže tu tenziju i vode u dezintegraciju, a ja smatram da nas upravo integracija sve zajedno vodi u Evropsku uniju“.

Zafirović je izneo podatak da je, pored svih prepreka (carina, akciza, sertifikata), privredna razmena Srbije i KiM u periodu januar – septembar prošle godine iznosila 360 miliona evra, sa suficitom na srpskoj strani od oko 325 miliona.

„Bivoda“ u ovom trenutku, osim „stidljive“ saradnje sa kosovskim pomoravljem ne plasira proizvode na tržište KiM, a za taj poduhvat smo jako zaintersovani. Mi smo zbog blizine životno upućeni na to područje i ostvareni su kontakti koji će, nadam se, u skorijoj budućnosti omogućiti ozbiljno prisustvo naše firme na kosovskom tržištu“, ističe Zafirović.

Beljulji smatra da je „privreda talac politike“ i da Srbija mora da reši problem sa Kosovom.

„Kosovsko tržište je srpskim firmama izuzetno interesantno i one su i najprisutnije, a tu mislim i na ozbiljne kompanije sa ovih prostora. Međutim, zbog toga što je Srbija neprijateljski nastrojena, potrošačko društvo kao što je kosovsko se polako okreće proizvodima koji se sve više plasiraju iz drugih zemalja“, objašnjava Beljulji i naglašava da „Srbija mora da odbrani tržište jer se od ekonomije živi“.

Po njegovim rečima, posao dodatno otežavaju granice, odnosno carine i neusklađenost propisa i nadležnosti, dok saradnja Privrednih komora dve zemlje donekle ublažava poteškoće.

Naš sagovornik ističe da srpsko – kosovski problem može biti rešen određenim kompromisom, ali da Kosovo više ne može da se vrati pod okrilje Srbije, „mada ne znamo kakve će biti okolnosti u nekoj dalekoj budućnosti, za 100 – 200 godina.“

Beljulji ima i objašnjenje zbog čega je predsednik republike Aleksandar Vučić pokrenuo unutrašnji dijalog.

„Vučiću treba podrška, jer nema hrabrosti da sam donese odluku. Zbog toga poziva predstavnike iz svih sfera društva da daju predloge za rešenje kosovskog pitanja kako bi konačna odluka imala kredibilitet“, ističe Beljulji.

Naš sagovornik procenjuje i da je ideja o razmeni teritorija „skroz normalna“, jer bi, kako je kazao, svi hteli da žive sa svojima.

„Ta ideja je i pomalo fantomska, naime, deklarativno bi svi Albanci želeli da žive sa Albancima, i Srbi sa Srbima, međutim, smatram da ta, i kod jednih i kod drugih, toliko deklarisana želja nije uvek najiskrenija. Ne vole se ni svi Albanci međusobno, ni svi Srbi“, zaključuje Beljulji.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare