U Leskovcu predstavljen IPARD

LESKOVAC

Predstavnici Sektora za ruralni razvoj i Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, danas su poljoprivrednim proizvodjačima iz Jablaničkog okruga detaljno predstavili mere 1 IPARD programa, koje podrazumevaju podsticaje u investiranje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Interesovanje proizvodjača bilo je neočekivano veliko.

Sala Poljoprivredne stručne službe  danas je bila mala za sve poljoprivredne proizvodjače sa teritorije Jablaničkog okruga, koji su želeli detaljno da se informišu o uslovima i ostalim pojedinostima javnog poziva za dodelu subvencija, namenjenih ulaganju u fizičku imovinu gazdinstava.

” U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Upravom za agrarna plaćanja, organizovali smo radionicu-savetovanje za proizvodjače, koji su čuli za IPARD program, ali ne raspolažu kompletnim informacijama.Predstavićemo im mere 1 i 3, koje se odnose na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, kupovinu nove opreme i mehanizacije i za nabavku novog traktora. Saznaće sve o uslovima i načinima konkurisanja , iznosu koji dobijaju, subvencionisanom iznosu i ostalim pojedinostima, kaže direktor PSSS-a Leskovac, Dalibor Cvetanović.

Pravo na maksimalnih 7o odsto povraćaja uloženih sredstava imaju žitelji nerazvijenih područja, a to su, na teritoriji Jablaničkog okruga, opštine Medvedja i Crna Trava. Na povraćaj od 65 procenata mogu da računaju nosioci poljoprivrednih gazdinstava, mladji od 4o godina, a 6o posto investiranog novca vraća se proizvodjačima, koji ne pripadaju napred pomenutim kategorijama, pojašnjava Cvetanović.

Javni poziv za subvencionisanje investicija u fizičku imovinu, raspisan je 25. decembra i traje do 26. februara, a  istog dana ističe i rok za prijavljivanje na konkurs za podsticajna sredstva pri nabavci novog traktora.

“Ukupan budžet prvog javnog poziva za opremu i mehanizaciju je milijardu dinara, a drugog, za nabavku novog  traktora- 556 miliona dinara. Sredstva su namenjena fizičkim licima, nosiocima poljoprivrednog gazdinstva, privrednim društvima, preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama. Pojedinačno, proizvodjači i ostali mogu da ostvare podsticaj od 5.ooo do 7oo.ooo evra, kaže Branislav Veljković, pravni savetnik i koordinator Fondova za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede.

Direktor Poljoprivredne stručne službe Dalibor Cvetanović smatra da proizvodjači sa juga Srbije prate konkurse i sve je više onih koji apliciraju i dobijaju sredstva namenjena razvoju poljoprivrede:

” Što se tiče proizvodjača sa teritorije Jablaničkog okruga, imamo saznanja da oni redovno prate javne pozive i konkurse, kako nacionalne, stranih donatora, ali i lokalne.Svesni su koliko takva podrška može da znači unapredjenju svakog gazdinstva i u tom smislu su veoma aktivni.

Više informacija o merama IPARD programa, može se naći i na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare